- Prodejci při vyjednávání sleví část své marže

- Výhodnou nabídkou může být i lepší výbava zdarma

- Ojeté předváděcí vozy bývají levnější o 10 procent


Vůz beze slevy kupuje jen člověk, který neví nic o automobilovém trhu. Především u těch nejběžnějších značek, jako jsou Fiat, Ford, Škoda, Citro¨en, Peugeot nebo Renault, bývají totiž slevy samozřejmostí. "Za ceníkové ceny auta dnes už v podstatě neprodáváme. Češi si na slevy zvykli a vyžadují je," říká Josef Dušek, marketingový specialista Fiat pro Českou a Slovenskou republiku.

Největší výhody lze sice získat v rámci sezonních akcí vyhlašovaných dovozcem, mohou je ale nabízet i sami prodejci.

Jsou ochotni smlouvat. Účinná strategie je srovnávání s nabídkami konkurence. Dealeři mají prostor pro snížení cen v rámci svojí marže, která se nejčastěji pohybuje od pěti do dvanácti procent. Hodně prodávané modely oblíbených značek ale mívají marže nižší, často téměř nulové.

Pro prodejce je výhodné, pokud si zákazník vybere ze skladových zásob a není tedy nutné zadávat vůz do výroby. "V takovém případě může být ochotnější s cenou pohnout," říká Josef Dušek.

Kromě slev finančních, mohou dealeři přistoupit i na dovybavení auta. "Zákazníci se většinou dívají jen na cenu, a výbavu opomíjejí. Přitom může udělat rozdíl v řádu několika tisíc," říká Michal Exner, obchodní ředitel Auto Exner.

Dealeři dále poskytují několik let záruky navíc, servis zdarma či slevy na pojištění vozu.

Méně nároční zákazníci si také můžou koupit předváděcí vůz. "U často prodávaných automobilů slevy přesahují i 10 procent. Nemívají přitom najeto ani 10 tisíc kilometrů," říká Michal Exner.

Úspory může skýtat i způsob financování. Nejlepší je leasing s nulovým navýšením. Vyplatí se více než přímá úhrada.

Jak ušetřit

- Smlouvejte. Řekněte prodejci o výhodné nabídce, kterou jste dostali u konkurence.

- Nechce-li prodejce dát slevu finanční, žádejte třeba lepší výbavu.

- Kupte předváděcí vůz. Slevy dosahují 10 a více procent.

- Spokojte se se skladovou nabídkou. Získáte lepší cenu.

- Využijte leasing bez navýšení.