Těžba ropy na Kubě"Ostrov svobody" hlásí masivní zásoby ropy. Státem vlastněná Kubapetroleo oznámila, že v kubánském pobřeží může být více než 20 miliard barelů. To je dvakrát více než se původně odhadovalo. Vrty začnou podle společnosti v polovině příštího roku. Napsala to BBC.

Stejné zásoby jako USA

Kuba v současné době produkuje 60 tisíc barelů ropy denně. Nové nálezy by ale Kubu katapultovaly mezi 20 největších producentů ropy na světě. Podíl Kuby v Mexickém zálivu byl stanoven v roce 1977 podpisem s Mexikem a Spojenými státy.

Dřívější odhad americké společnosti vyčíslil zásoby ropy na 9 miliard barelů. Cubapetroleo nyní tvrdí, že už má lepší informace o kubánském pobřeží, a proto je její odhad přesnější. Pokud se to potvrdí, Kuba bude mít stejné zásoby jako celé Spojené státy (21 mld. barelů) a skoro dvakrát větší než Mexiko (11,7 mld. barelů).

Další nová naleziště ropy

Těžit začne v polovině roku 2009 španělská ropná společnost Repsol. Kuba dosud více než polovinu své spotřeby pokrývala dovozem ropy ze socialistické Venezuely. Nové nálezy by měly bohatství upadající Kuby výrazně zvýšit.