Německý výrobce sportovních vozů Porsche chce příští rok zvýšit svůj podíl v největší evropské automobilce Volkswagen (VW) nad 75 procent, aby ji mohl plně ovládnout a získat kontrolu nad jejími hotovostními toky. Porsche to uvedlo v nedělním sdělení.

Stuttgartská firma již přímo či nepřímo kontroluje 74,1 procenta akcií VW, jehož součástí je rovněž česká Škoda Auto.

Minulý týden Porsche uvedlo, že vlastní 42,6 procenta běžných akcií Volkswagenu s hlasovacími právy. Navíc má dalších 31,5 procenta bez hlasovacích práv v peněžních opcích na běžné akcie.

"Cílem je dostat se v roce 2009 na 75 procent, pokud to ekonomické podmínky dovolí, a připravit si cestu k dohodě o dominanci," uvedlo včera Porsche. K tomu je podle německých zákonů nutné, aby firma měla na valné hromadě nejméně 75 procent akcií VW.

Porsche potvrdilo, že hranici 50 procent u přímo vlastněných akcií chce překonat do konce tohoto roku. Evropská komise schválila plán firmy na ovládnutí Volkswagenu stuttgartskou automobilkou již v červenci.

Porsche minulý měsíc zvýšilo podíl ve VW na více než 35 procent, a získalo tak nad koncernem faktickou kontrolu, neboť si zajistilo většinu na valné hromadě akcionářů.