Nošovická automobilka Hyundai ve čtvrtek oficiálně oznámila, že 3. listopadu zahájí výrobu. Prvním sériově vyráběným vozidlem bude Hyundai i30, sdělila Veronika Jakubcová ze společnosti HYUNDAI Motor Czech.

Továrna ale ještě nemá konečné povolení pro výrobu automobilů. Očekává, že ho do 3. listopadu získá.

Termín podmíněn inspekcí hasičského záchranného sboru

"Termín 3. listopadu je stále podmíněn zítřejší inspekcí hasičského záchranného sboru a následným vydáním konečného povolení," zdůraznil mluvčí Hyundaie Petr Vaněk. Slavnostní zahájení sériové výroby se podle něj uskuteční 10. listopadu za účasti ministra průmyslu a obchodu Martina Římana a dalších představitelů.

Do konce roku má sjet z výrobních pásů v Nošovicích zhruba 18 000 aut Hyundai i30. V Česku získá nový nošovický automobil do konce roku prvních 500 majitelů.

Jihokorejská automobilka Hyundai Motor buduje od loňského března svůj první evropský závod v Nošovicích. Do stavby investuje celkem 1,1 miliardy eur (přibližně 27 miliard korun).

Více o tématu - čtěte ZDE

Záměrem je vyrábět nejprve 200 000 automobilů ročně, od roku 2011 se má výroba zvýšit o dalších 100 000 vozů ročně. V první fázi má mít továrna 2750 zaměstnanců, což je asi o tisíc lidí více než současný stav. Od roku 2011 by se na výrobě automobilů mělo podílet přibližně 3400 lidí. Hyundai od minulého týdne vyrábí v nošovickém závodě převodovky.

V současnosti době finanční krize může být budoucnost automobilky nejistá. Tuzemské firmy z automobilového průmyslu letos a začátkem příštího roku propustí kolem 10 000 lidí. Dosud se mluvilo zhruba o 3 000 lidech. Navíc automobilky vyrobí asi o 20 000 méně aut než původně plánovaný milion vozidel. Ve čtvrtek na odborné konferenci to v Brně řekl ředitel Sdružení automobilového průmyslu (SAP) Antonín Šípek.