Půlroční zisky britských aerolinií British Airways klesly o 91,6 procenta na 52 milionů liber v období mezi dubnem a zářím. Oproti loňskému zisku 616 milionů liber se jedná o značný pokles, uvedl zpravodaj BBC.

"Na toto období  bude vzpomínáno jako na smutný rekord," uvedl šéf BA Willie Walsh. Letecké společnosti se dostaly na kolena především kvůli rekordním cenám za pohonné hmoty a ekonomickému propadu, který provází v současnosti celý svět.

"Letecký průmysl se ale rozhodně nevzdává a pokouší se čelit tržním podmínkám," dodal Walsh.

Více o tématu - čtěte ZDE

I přes současné těžké časy se předpokládá, že aerolinky budou schopny dosáhnout "malého zisku" pro tento fiskální rok. BA by měly podle jejich slov snížit počet letů v roce 2009 zhruba o 1 procento. Snížení se týká přerušení služeb z letišť Heathrow do Dhaka a gatwicku do Dublinu a Zurichu.

Zvýšení palivových nákladů

Palivové náklady se údajně podle společnosti zvýšily o 52 procent ve srovnání s loňským rokem. Nicméně dodává, že slabší libra by měla kompenzovat v jisté míře snížení cen.

Walsh ještě dodává, že Terminál 5 na letišti Heathrow nefungoval v poslední době tak hladce, jak měl, kvůli katastrofálnímu zahájení už dříve v tomto roce. Nízkorozpočtový konkurent Ryanair už tento týden také strmý pokles zisků.