rusko-kellner-zlato-192.jpgNejvyšší arbitrážní soud v Rusku rozhodl, že česká investiční skupina PPF Investments (PPFI) získala kontrolu nad 38,46 procenta akcií jedné z největších ruských pojišťoven Ingosstrach v souladu se zákonem. Oznámil to v pondělí soud, který tak potvrdil verdikty nižších instancí.

Tečka za sporem

"Rozhodnutí nejvyššího arbitrážního soudu udělalo tečku za sporem o zákonnost nabytí podílu v jedné z největších ruských pojišťoven," uvedl mluvčí PPFI Jan Piskáček. "Vzhledem k k rozhodnutí soudu počítáme s tím, že se opakovaná výroční valná hromada dnes odehraje s přihlédnutím k zájmům všech akcionářů," dodal.

Investiční skupina jako menšinový akcionář už rok marně usiluje o zastoupení ve vedení pojišťovny. To dosud blokuje většinový akcionář, holding Bazel nejbohatšího Rusa Olega Děripasky, který ovládá přibližně 60 procent akcií pojišťovny. Volba nové správní rady se má dostat na pořad dnešní valné hromady Ingosstrachu. Z 13 uchazečů čtyři navrhla PPFI.

"Vzhledem k pravidlům kumulativního hlasování nemusí být dnes vůbec zřejmé, jak hromada dopadla, a na zveřejnění výsledků je deset dnů," řekl nejmenovaný zdroj blízký PPFI.

Více čtěte ZDE: Kellner versus Děripaska

Ještě dříve než soud zrušil předchozí výroční valnou hromadu, která se konala v létě a na níž nebyly započteny hlasy menšinových akcionářů, svolala PPFI další mimořádnou valnou hromadu na 28. listopadu. Tu by mohl Bazel zablokovat prostě tím, že by se nedostavil. Místo toho však mezi 25 kandidáty na místa ve vedení figuruje - kromě osmi zástupců PPFI - i sám Oleg Děripaska, který se jen vzácně ujímá funkcí ve svých společnostech, a další "těžké váhy" z vedení Bazelu.

To by mohlo naznačovat nový vývoj ve vleklém sporu mezi Bazelem a PPFI, vedeném i svoláváním valných hromad a podáváním soudních žalob. Před ruskými soudy si PPFI vedla dosud úspěšně, konec konfliktu však zůstává nejasný.

PPF Investments je nezávislá mezinárodní skupina pro oblast soukromých investic registrovaná na Jersey. Podle informací médií skupinu vlastní bývalý manažer finanční skupiny PPF Tomáš Brzobohatý, minoritním akcionářem je také majitel PPF a nejbohatší Čech Petr Kellner. PPFI se zaměřuje na ekonomiky přechodného období v regionu střední a východní Evropy a Asie.