euro_mince_slovensko__192x128_.jpgSlováci budou mít možnost se předzásobit eurem od 1. prosince. Startovní balíčky mincí po 500 slovenských korun (16,6 eura, asi 415 korun) budou od toho dne dostupné na pobočkách Slovenské pošty, uvedla ve čtvrtek slovenská centrální banka (NBS) na svých stránkách. Balíčků dala vyrobit 1,2 milionu a další nebude objednávat.

Odběr balíčků nebude omezený, s těmito mincemi se ale bude smět platit v obchodech až od 1. ledna příštího roku. Pokud by zájem přesahoval toto množství, podle NBS to pro lidi po nástupu nové měny nevyvolá problémy při placení.

"Výroba dodatečného množství startovních balíčků už není možná," řekla členka bankovní rady NBS Milena Koreňová. Banka také nedoporučila hromadný nákup balíčků zaměstnavatelům a samosprávě jako dárky. "Určitě to nevypadá jako dárek. Slouží to jen k jednomu účelu, a to aby se v prvních dnech roku 2009 dalo bez problému platit hotovostí v euru," dodala Koreňová.

Mince nebudou do konce prosince platné

Balíčky budou obsahovat 45 kusů eurových mincí se slovenskou stranou a nebudou před 1. lednem platné ani v zahraničí. Snahy zaplatit s nimi před tímto datem se podle Koreňové budou považovat za placení falzifikátem.

S placením by neměl být na začátku ledna problém ani bez balíčku. Po prvních 16 dnů příštího roku bude možné ještě platit slovenskými korunami. Také bude možné použít při úhradě platební karty. Některé obchodní banky budou vyměňovat eura za konverzní kurz již během prosince a Slovenská pošta bude vyplácet důchody už 2. ledna v eurech.

Více o tématu - čtěte ZDE

Počet objednaných balíčků se odhadl na základě požadavků bank, pošty a centrální banky. Skutečná hodnota balíčku po přepočtu nebude rovných 500 slovenských korun, ale 500,09 korun. Jeden balíček mincí váží téměř čtvrt kila. Slovensko se v lednu stane 16. členem eurozóny.

Česká republika zatím termín přijetí eura nestanovila. Vážnou debatu o přechodu na jednotnou evropskou měnu očekává guvernér České národní banky Zdeněk Tůma i národní koordinátor zavedení eura Oldřich Dědek v příštím roce. Vláda zatím odmítá termín eura určit s tím, že je nejdříve nutné provést ekonomické reformy a stabilizovat veřejné finance.

Informační balíčky

Od 1. prosince se také začnou rozdávat informační balíčky, a to do všech domácností na Slovensku. Zásilka obsahuje leták s informacemi o eurových bankovkách a mincích a o ochranných prvcích bankovek.

 Evropská centrální banka poskytla Slovensku dva miliony kusů zásilek, jejichž distribuci zabezpečí Slovenská pošta.