081208_07b.jpgSituace v Thajsku se mění málem stejně rychle jako karty v pokru. Drama na mezinárodním letišti Suvarnabhumi v thajské metropoli Bangkoku vystřídaly na televizních obrazovkách oslavy králových narozenin.

Blokáda letišť jako by byla dávnou minulostí a Thajci na každém kroku probírají dvaašedesáté narozeniny krále Pchúmipchona Adundéta, které oslavil v pátek. Stejně tak i jeho nemoc, kvůli které nemohl poprvé přednést tradiční projev. V centru Bangkoku je klid, obyvatelé popíjejí pivo a přejí si, aby se král uzdravil. A nijak je nevzrušují, že vysoko nad jejich hlavami odlétají první letadla plná těch, kteří si museli kvůli protestům proti vládě nedobrovolně prodloužit svůj pobyt.

Čtěte více

Mohlo to skončit hůř

Lidé, kteří postávají v letištní hale, se shodují v jednom: mohlo to skončit ještě hůř.

I tak vás stál odlet odhadem sto esemesek, hodiny na internetu a marná volaní na aerolinky, kde asi ze zoufalství raději vyvěsili všechny telefony. Námaha se však vyplatila: z Thajska letíte domů skoro včas, i když hrozilo, že se dovolená může ještě o několik dní protáhnout. Bangkocké mezinárodní letiště Suvarnabhumi plně obnovilo provoz. Letiště, které je nejen oslavou ocele a skla, ale nyní i toho, jak to Thajci po osmidenní blokádě, která způsobila problémy statisícům lidí, rychle dokázali.

Je šest večer a tady pod umělou palmou v letištní restauraci, kde mimochodem káva stojí o polovinu méně než v Praze, ani nikde kolem by už člověk nepoznal, že tady ještě před pár dny bivakovaly stovky demonstrantů.

Ovšem dostat se až na letiště a navíc s letenkou v ruce, s kterou, jak tiše doufáte, za chvíli projdete check-inem, nebylo nic, čím by si člověk chtěl zpestřovat každou dovolenou. Jen těch posledních pár kilometrů ze středu města představovalo nemalý problém, neboť cesta na letiště byla mírně řečeno ucpaná. Na spoje do Evropy čeká i několik Čechů. Ne všichni jsou klidní. Manažer nadnárodní zemědělské firmy Roman Sýkora má tento týden důležité jednání v Budapešti a hrozilo, že na něj kvůli blokádě nedorazí. "Byl by to průšvih," říká.

Všichni se v předchozích dnech a hodinách snažili udělat vše, co vám radili. Tedy volat horké linky Thai Air, kde se přebukovávají lety a poskytují nejnovější informace, zkoušet si rezervovat jiné lety, radit se s thajskou ambasádou. Když už se zdá, že všechno klapne, přichází neočekávaně nová pohroma: let je zrušen. Vypadá to, že další volný bude až za několik dní. Okamžitě je nutné zavolat na aerolinky, protože kdo dřív přijde, ten dřív poletí. Výborná rada, kdyby se šlo na přetížená čísla dovolat. Telefon sice vyzvání, ale nikdo ho nezvedá.

Usměvavá recepční v hotelu nabízí pomoc a snaží se také dovolat. Marně. Ale řidiči čtyřkolek, kteří prožijí celý život v řevu a smogu bangkockých ulic, vás, koukajícího zoufale do mapy, hned odhadnou. "Air office?" nabízejí se.

Co je s králem?

Na provizorní kanceláři v centru Bangkoku je vidět, že si zažila své - nápor stovek, možná tisíců lidí, kteří nemohli odletět.

Pomuchlané polstrování na židlích, zašlapané žvýkačky v koberci... Kdyby nespadla počítačová síť, máte letenku během pár minut, slečna za přepážkou se ještě po thajsku pěkně ukloní. Takhle si musíte chvilku počkat. Nicméně letenka je zárukou odletu, stejně jako král je pro Thajce zárukou jistoty, že se v současné krizi postaví, stejně jako v minulosti, na tu "správnou stranu".

Podle členů královské rodiny je monarcha "lehce zdravotně indisponován", vzhledem k jeho vysokému věku si ale lidé nutně kladou otázku, jak dlouho ještě bude moci vládnout a co se stane po jeho odchodu.

Právě Adundétovým jménem se v uplynulých měsících zaštiťovali protivládní demonstranti, kteří od srpna okupovali pozemky úřadu vlády a od 25. listopadu i dvě největší letiště v thajské metropoli.

081208_07c.jpg