Někteří zaměstnanci skláren ze skupiny Bohemia Crystalex Trading se ocitli prakticky v nevolnickém postavení vůči firmě. Na tiskové konferenci to uvedl odborový předák Vladimír Kubinec. Desítky zaměstnanců musejí podle něj pracovat na utlumení výroby, ačkoliv nemají naději, že dostanou za práci zaplaceno.

"Provoz sklárny nelze ukončit ze dne na den," uvedl Kubinec. Skláři tak musejí pracovat minimálně po dobu dalších deseti týdnů, kdy trvá výpovědní lhůta. Firmy skupiny BCT jsou přitom v insolvenčním řízení nebo v úpadku a první na řadě v uspokojování pohledávek jsou banky. Na provoz firem a mzdy potom podle odborářů nezbývají peníze.

Nepřehlédněte:

Odboráři proto napsali otevřený dopis premiérovi Mirkovi Topolánkovi, kde popisují situaci ve skupině a žádají změnu insolvenčního zákona. "Změny jsme navrhli s cílem zlepšit postavení zaměstnanců při uspokojování jejich pracovněprávních nároků," píše se v dopise. Na jednoho zaměstnance prý připadá pohledávka řádově ve výši 100 tisíc korun.

Vláda má podmínky

Ministerstvo financí se už k žádosti odborářů vyjádřilo. "Jsem připraven se aktivně podílet na řešení stávající situace s cílem maximálně udržet zaměstnanost v uvedených společnostech," napsal odborářů ministr financí Miroslav Kalousek.

Kalousek má ale dvě podmínky. "Všemi současnými vlastníky bude neprodleně předložen jimi schválený realistický plán restrukturalizace a prodeje životaschopných segmentů společností. Případná intervence veřejných prostředků na podporu provozního financování musí být podložena jednoznačnými údaji, které vyloučí prohlubování další ztráty a nenávratnost těchto prostředků," napsal ministr.

Čtěe také BLOG:

V insolvenčním řízení se v září ocitly skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT) a Porcela plus. Uzavřeny byly například sklárny ve Světlé nad Sázavou a Poděbradech. Z celkem 7000 zaměstnanců přišlo o práci podle odborů zatím 4000 lidí.