V pondělí večer podepsalo Rusko s Ukrajinou dohodu, která měla obnovit dodávky ruského plynu do Evropy. Rusko v úterý ráno oznámilo, že plyn pustilo. O pár hodin později už se ale obě země hádaly znovu.

Ukrajina obvinila Rusko, že nepouští dostatek plynu, Rusko zase tvrdí, že Ukrajina jeho plyn krade.

Evropa se dál potýká s nedostatkem plynu. Otázky k plynové krizi můžete od pokládat vládnímu vyslanci pro energetickou bezpečnost Václavu Bartuškovi, který byl u všech důležitých jednání Mirka Topolánka v Rusku i na Ukrajině.

Změna energetické politiky?

Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) připravuje do vlády novou státní energetickou koncepci. Její pracovní verze, kterou má k dispozici týdeník Ekonom. Počítá s prolomením limitů těžby hnědého i černého uhlí a taktéž s využitím všech dostupných zásob uranu. Podíl výroby elektřiny z jádra by měl už roku 2030 vzrůst z dnešní třetiny na zhruba polovinu.

Mezi základní priority Státní energetické koncepce řadí spolu s maximální bezpečností a udržitelným rozvojem také maximální nezávislost "na cizích zdrojích energie, na zdrojích energie z rizikových oblastí a na dodávkách z nespolehlivých cizích zdrojů". - více se dočtete ZDE

Vyslanec pro energetickou bezpečnost Václav BartuškaVáclav Bartuška (*1968) - Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Studoval na Columbia University v New Yorku. Po roce 1989 převratu pracoval jako člen parlamentní komise pro dohled na vyšetřování příčin a pozadí událostí 17. listopadu. Byl generálním komisařem české účasti na světové výstavě Expo 2000 v Hannoveru. V současné době je zvláštním vyslancem pro energetickou bezpečnost. 

Online rozhovor

Online rozhovor byl ukončen. Již nelze položit nový dotaz.
Nezboha
Je těžké se orientovat ve zprávách z Ukrajiny a Ruska. Jedna strana svaluje vinu na druhou. Jaký je váš osobní dojem z jednání? Byl jste na Ukrajině i v Rusku. Komu se dá podle vás v otázce plynu věřit?
Přeji všem dobrý den. Uvěřím oběma, až do Evropy poteče plyn.
Václav Bartuška
Drda
Hodně se píše, že plynová krize pomůže v Česku jaderné lobby (možná i jinde v Evropě) prosadit své zájmy. Co radíte premiérovi (vládě) Vy? Máme se soustředit na jadernou energii, tedy na něco, co si umíme vyrobit nezávisle na zahraničí? Mějte se
Dobrý den, tato bezprecedentní krize asi přiměje postižené země přehodnotit svou energetickou politiku. Mluvil jsem v pondělí, na Radě ministrů pro energetiku, s řadou evropských kolegů, a zájem o domácí - nebo lehce dostupné - zdroje energie nepochybně vzroste všude. Tedy především o uhlí, atom a obnovitelné zdroje. Asi víte, že jsem v materiálech pro Bezpečnostní radu státu už od roku 2006 doporučoval jadernou energetiku jako vhodnou pro tuto zemi, a naopak bojoval proti stavbě plynových elektráren u nás, jak chce ČEZ. Současná situace toto mé přesvědčení jen posiluje.
Václav Bartuška
Novotny
Jak to bylo s dovetkem, ktery na smlouvu vepsala ukrajinska strana? Pokud jsem ze zpravodajstvi pochopil spravne byla ukrajinske strane predlozena smlouva jiz podepsana ruskou stranou. Ten dovetek tam tedy vepsali pred vami a vy jste s tim souhlasili nebo za vasimi zady bez souhlasu? Vedeli jste tedy o tom ze do Ruska jde smlouva s dodatkem nebo ne?
Dobrý den, smlouva se podepisovala v Kyjevě v neděli okolo půl druhé v noci, svou jednostrannou deklaraci vydala ukrajinská strana v neděli večer, o šestnáct hodin později. Již při podpisu Ukrajinci říkali, že si ke smlouvě vydají své prohlášení, a těžko jim v tom zabraňovat. Jsou suverénní zemí a mají právo říci ke všemu svůj komentář.
Václav Bartuška
ika
Dobrý den, 1) Jak by mělo podle vás vypadat rychlé řešení současné krize a co by pro ně musí udělat jednotliví "hráči" (Rusko, Ukrajina, EU, ?) 2) Jak dnes vidíte šance realizace projektů NordStream, SouthStream a Nabucco? 3) Bylo pro vás na průběhu této krize a během jednání, která jste kvůli ní absolvoval, něco výrazně nečekaného nebo objevného? Díky.
Dobrý den, ad 1) Řešení je dvojí: buď v blízké době začne téct ruský plyn přes Ukrajinu do Evropy, a to v plných objemech dle smluv s odběrateli v EU, anebo se Rusko i Ukrajina stanou pro Evropu nevěrohodnými partnery se všemi dopady. Pro to první řešení musí hodně udělat Rusové a Ukrajinci. To druhé, k němuž doufám nebude muset dojít, případně učiní Evropská unie. Ale nechci předbíhat. Stále ještě věřím, že se Rusko a Ukrajina dokáží dohodnout. ad 2) Stejná, jako před prvním lednem: jde o projekty za mnoho miliard euro a v dnešní ekonomické krizi se na ně těžko shánějí peníze. Čtu mnoho konspiračních teorií, jednou z nich je, že Rusko chce ukázat Ukrajinu jako nevěrohodnou zemi a přimět EU dát peníze na NordStream. Nicméně jsem přesvědčen, že pokud tato krize přivede EU k záchranným investicím do energetiky, nebudou mít tyto nové projekty žádné spojení ani s UKrajinou, ani s Ruskem, ale s jinými dodavateli. ad 3) Plynárenský průmysl v Evropě má obvykle scénáře na výpadek 10 procent dodávek (havárie) a 25 procent dodávek (velká havárie). Stoprocentní odstávka tranzitu přes Ukrajinu zaskočila všechny, k té nedošlo nikdy za celých 40 let.
Václav Bartuška
Maximus
Chtěl jsem se zeptat, jestli za současnými problémy s plynem je jen spor Rusko vs. Ukrajina, nebo jestli to není i spor Juščenko vs. Tymošenková? Neukazují na to různé podpisy, zneplatňování a manipulace se smlouvami? Dále bych se rád zeptal na Váš názor na objektivnost zpravodajství v našich médiích. Zejména na označování Ruska jako jediného vyníka současné krize, zamlčování dodávek plynu do Evropy (i do ČR = mix norského a ruského plynu) plynovodem Jamal. To že některá média (Aktuálně.cz) zveřejňují mapy plynovodů, kde je trasa plynovodu Jamal vymazána aby nebylo vidět, že jde Polskem do Německa a tudy proudí plyn do Evropy i k nám. A pak také to, co mne zarazilo u zpravodajství ČT, že v okamžiku kdy Ukrajina přiznala "technické" problémy na plynovodu, omezila ČT plynové zpravodajství. To jim nešlo pod nos, že již nemohou Rusko prezentovat jako jediného vyníka?
Dobrý den, nepochybně se v průběhu dnešní krize projevuje jak nedůvěra mezi Ruskem a Ukrajinou, tak mezi různými skupinami ukrajinské elity. I proto jsme požadovali, aby na všech jednáních byli vždy zástupci jak prezidentovy, tak premiérčiny skupiny, i Naftogazu. To byla má podmínka pro jednání v Londýně v půlce prosince, v Praze 2. ledna (kdy ukrajinskou delegaci přijal i premiér Topolánek), v Kyjevě 5.-6.ledna, kde jsme byli s ministrem Římanem a delegací Evropské komise, i konečně na všech jednáních 9.-11.ledna, která vedl premiér Topolánek. Ukrajinská strana tuto podmínku vždy splnila. Ale rozpor mezi špičkami moci na Ukrajině samozřejmě zůstává. Co se týče médií, nebudu jejich práci nijak komentovat, to mi nepřísluší. Já osobně s novináři hovořím, kdykoli o to požádají.
Václav Bartuška
Drtina
Můžu jednu otázku mimo plyn? Snad jo: líbí se vám, jak výtvarník Černý zobrazil jednotlivé státy EU - Bulharsko jako turecký záchod, Rakušany jako jeden velký Temelín atd.. Co tomu říkáte? Vtipné, nebo zbytečná provokace? Pochopí to někdo v cizině?
Dobrý den, nezlobte se, ale mám dost jiné práce.
Václav Bartuška
Holeček
Jak se optikou soucasnych udalosti divate na jeste nedavne plany nekterych subjektu zvysit roli zemniho plynu v ceske energetice, napr. postavenim plynovych elektraren? Dekuji.
Dobrý den, už jsem odpověděl výše: myšlenku výstavby elektráren na zemní plyn považuji v současných podmínkách za naprosto chybnou. Dnes závisíme na plynu jen v průmyslu a v teplárenství (tam ovšem velmi výrazně), elektřinu vyrábíme především z uhlí a atomu. Nicméně až dosáhneme stejné diverzifikace dodavatelů plynu, jako má Německo či Británie, které nemůže žádná jednotlivá země vydírat, tak se o plynových elektrárnách bavme. Dřív ne.
Václav Bartuška
Petr
Co říkáte na fakt, že Gazprom uzavřel smlouvy se zeměmi u Kaspického moře, takže nebude z této oblasti dost plynu pro Nabucco.
Dobrý den, Nabucco vzniklo jako projekt, který měl přivést do Evropy zemní plyn z Íránu - odtud ostatně i jeho název (Nabuchodonozor, vládce Perské říše). Írán má druhé největší zásoby zemního plynu na světě, plynovod odtud dává smysl. Naleziště v Ázerbajdžánu zatím nevypadají, že by byla schopna Írán nahradit. O Turkmenistánu se v Evropě hodně hovoří, ale konají jiní: Rusko a Čína.
Václav Bartuška
liberal shark
Jaký je Váš názor na 100% závislost České republiky na Rusku v otázce dodávek jaderného paliva, která nastane v roce 2010 ? Jak hodláte řešit tento rozpor s požadavkem EU na povinnou diverzifikaci zdrojů ?
Dobrý den, myslím, že pokud se situace s ruskými dodávkami plynu do Evropy rychle nevyřeší, budeme muset přehodnotit mnohé. Více v téhle chvíli nechci říkat.
Václav Bartuška
Jan
Dobrý den, rád bych věděl, zda ČR a další evropské státy uvažují o možnosti dovážet zkapalněný alžírský plyn do některého z jihoevropských přístavů a dále plynovodem na sever. Pokud ano, v jaké fázi se tento projekt nachází? Neuvažuje se i o společném nákupu speciálních lodí pro převoz? Děkuji
Dobrý den, zkapalněný zemní plyn (LNG) je podle mne nejlepší cestou diverzifikace dodávek do Evropy. Samozřejmě jde o nákladné řešení, ale Británie, Francie i další země západní Evropy tyto peníze vynaložily a nyní dovážejí plyn doslova z celého světa, od Kataru po Trinidad. Nás konkrétně zajímají projekty na severozápadě Německa, v Polsku, Itálii a Chorvatsku. Samozřejmě půjde o dražší plyn, než je ten ruský - ale i drahý plyn je lepší, než žádný.
Václav Bartuška
Tomáš Strašný
Dobrý den pane Bartuško, rád bych se Vás jako odborníka na energetickou bezpečnost a přímého účastníka jednání v Moskvě a Kyjevě zeptal zeptal následující otázky: 1. Jaký je Váš dojem z jednání? Lze jim věřit? Na mě to působí dojmem, že po včerejším divadle určitě ne. 2. Jak se díváte na to, že ačkoliv se pan Dubyna s panem Millerem nemohou shodnout na ničem a vzájemně se obviňují, létají spolu letadlem do a z Bruselu apod....? 3. Jak se nyní angažuje ČR ve sporu po pčáteční diplomatické ofenzivě? Trochu to utichá? 4. Dá se vůbec na Ukrajině a v Rusku něco objektivně změřit (když i samotní pozorovatelé musejí spoléhat na data dodaná ruskou a ukrajinskou stranou)? Předem díky, Tomáš
Dobrý den, ad 1) Nevěřím slovům, věřím faktům. ad 2) Položil jsem oběma stejnou otázku, jen se usmívali. ad 3) Rozhodně ne. Vedeme mnohem více jednání v tichosti. Vrcholná politická dohoda byla podepsána, Topolánek udělal, co mohl, jednal - a dohodl se, což je hlavní - s Putinem, Juščenkem i Tymošenkovou.
Václav Bartuška
Marian
Pokud nezačne plyn proudit směr ČR, kdy nám "dojde dech"? Vypadá to, že nastal velký problém technického typu a dejme tomu, že prostě ten plyn k nám nedorazí ano do konce února..například. Katastrofický scénař. Promítne se to v životě běžného občana, který plynem topí, vaří a ohřívá vodu? Děkuji.
Dobrý den, opravdu věříte tomu, že po čtyřiceti letech bezchybného provozu najednou nastal "velký problém technického typu", který nelze vyřešit? Já ne.
Václav Bartuška
liberal shark
Jak hodnotíte ve světle současné krize budoucí stoprocentní závislost České republiky na Rusku v otázce dodávek jaderného paliva, která nastane v roce 2010 ?
Honza
Dobrý den, myslíte, že lze odhadnout, kdy tato plynová krize skončí? Tedy kdy se Evropa dočká obnovených dodávek a v širším horizontu kdy a jestli vůbec se Rusko a Ukrajina dohodnou na nějakém komprimisu výhodném pro pbě strany.
Dobrý den, nejsem věštec. Míra nedůvěry mezi Ruskem a Ukrajinou je větší, než si veřejnost myslí.
Václav Bartuška
Jan
Dobrý den, v mediích se různí zprávy o tom, na jak dlouho má ČR zásoby plynu pro případ neobnovení dodávek přes Ukrajinu. Proto následující otázky: 1. Jak veliké jsou zásoby k dnešnímu dni? 2. Jaká je denní spotřeba ČR při současných povětrnostních podmínek? 3. Kolik plynu dostáváme v současné době přes jiné plynovody ( Netra - Norsko a Jamal via Bělorusko) 4. Je ČR v současnosti schopná ekonomicky "přežít" v případě, že dodávky plynu nebudou ještě řekněme dva měsíce obnoveny? Děkuji.
Dobrý den, zásoby stačí při současných teplotách na zhruba pět týdnů. Přesná čísla k dodávkám Vám řeknou na RWE Transgas a Ministerstvu průmyslu a obchodu, pokud vím, čerpáme za zásobníků 42 milionů kubíků denně a dalších 8 přitéká přes Horu Sv. Kateřiny, naše denní spotřeba je okolo 50 milionů kubíků. Co se týče přežití, jsme součástí nejsilnějšího ekonomického celku na světě. Nepochybuji, že přežijeme.
Václav Bartuška
Honza
Jak si myslíte, že se spor vyřeší. Já bych tipoval, že plyn Ukrajině bude dotovat EU z našich daní, přece jenom to vyjde levněji než případný nárůst nezaměstnanosti a ztráty podniků.
Dobrý den, nevidím v EU valnou ochotu dotovat někoho za hranicemi Unie.
Václav Bartuška
vlasta
Dobrý den. Jaká je naděje, že se EU vzpamatuje a bude urychleně pracovat na nových možnostech dodávek plynu - mimo nespolehlivé RUSKO? Co si myslíte o tom, že včera Ukrajina ani Rusko- NEPUSTILO NA SVÉ DISPEČINKY- pracovníky schválených dohližitelských komisí???
Dobrý den, věřte mi, že tahle krize se oběma aktérům - Rusku i Ukrajině - dlouhodobě nevyplatí. Mohou nás vydírat v krátkodobém horizontu, a může to pro nás být velmi nepříjemné. Ale poslední slovo budeme mít my, tedy Evropská unie.
Václav Bartuška
Miro
Dobrý den, překvapuje mě, že jako jedno z řešení má být výstavba dalších plynovodů z Ruska, i když mimo Ukrajinu, nestačilo by propojit stávající plynovody mezi sebou? Myslím třeba spojení stávajícího plynovodu přes Polsko se Slovenskem a dále na jih, případně trasy z Rakouska na východ atd...
Dobrý den, propojování národních sítí je v programu našeho předsednictvím, který jsme začali sestavovat před rokem - ano, považujeme výstavbu těchto propojek za nejlepší řešení pro Evropu. Od července 2008 nás takto zachraňuje ropovod z Ingolstadtu, teď v lednu i propojení z Německa. Naši sousedé dále na východě do podobných staveb neinvestovali, i proto mají dnes větší potíže, než my. Ale teď není chvíle na kázání, kdo měl co udělat, teď je čas najít peníze i politickou vůli tyhle stavby urychleně prosadit.
Václav Bartuška
petr
tak jsem trochu počítal , snad dobře. Dovoz plynu v roce 2008 zdroj bilanční centrum :7996 mil. metrů krychlových.to je v průměru za den 21.9 mil. m/3. Z německa jde v současnosti 17?,20? mil. m/3.Možná by stačila na zásobování jen severní cesta.
Blanka
Chtěla bych se zeptat, jestli můj dojem, že Rusko tak úplně neovládá gigant Gazprom je správný. Včera jsem měla dojem, že Putin by už byl rád, aby plyn proudil, ale Gazprom dodávky obnovil jen v malé míře. Nebylo v podepsaných smlouvách, že má Gazprom obnovit dodávky v plné míře? Proč čekal po novém podepsání smluv až do rána příštího dne a nepustil plyn hned? Je možné, že Gazprom požaduje po Ukrajině, aby dodávala plyn do Evropy na svoje náklady svými prostředky a bez provize? (požaduje použití technologického plynu potřebného pro natlakování potrubí ze zdrojů Ukrajiny). Má Ukrajina za tranzit plynu v současné době nějaký příjem? Kdo jí za to platí?
Miro
Dobrý den, zajímalo by mě, proč se mluví, že řešení by byla výstavba nových plynovodů zase z Ruska, i když mimo Ukrajinu? Nestačilo by propojit stávající plynovody? Myslím třeba spojení plynovodu co vede přes Polsko se Slovenskem a dále na jih, popř. trasa z Rakouska na východ?
Pražák
Podle pana Vondry požadoval Kyjev, aby EU dotovala Ukrajině Ruskem stanovenou tržní cenu plynu. To ale Vondra za EU na své tiskovce 3.ledna odmítl. Zřejmě bude vyvíjen na Rusko nátlak, aby cenu podstatně snížilo někam na 200 dolarů - jak požaduje Kyjev. - Proč by ale chudé Rusko mělo dotovat Ukrajinu, když bohatá EU to odmítá?
fanoušek Legie Varšava
Polsko učinilo reálné kroky pro zajištění své energetické bezpečnosti jako výstavba plynovodu z Dánska a terminálu na kapalný plyn na pobřeží severního moře. Co může udělat ČR, aby zvýšilo svoji energetickou bezpečnost?
Gregario
Jak se díváte na energetickou bezpečnost , když ropu vozíme většinou z Ruska , plyn také a uran bude pouze z Ruska. Nemělo by se s Ruskem více vyjednávat ohledně transparentnější struktury firem prodávající plyn či ropu , či Rusku pomáhat v jeho evropském ukotvení , než ho tlačit do spojenectví s Čínou a puberťácky strašit radarem?
mudron
Dobrý den, chtěl bych se vás zeptat, zda máte bližší informace o komisařích, kteří mají za úkol monitorovat spouštění plynu a kteří trvrdí, že nebyli vpuštěni na dispečinky v Moskvě a Kyjevě. Dá se toto označit za porušení dohody, kterou jste podepsali s UK a Ruskem? Pakliže ano, dalo by se tvrdit, že obstrukce se spuštěním plynu jsou na obou stranách sporu? Děkuji za odpověď.
Dotaz
Je možné, aby naším plynovodem proudil plyn z německa dále na Slovensko? Uvažuje se o tom?
rusakov
dobry den, pan palata v LN se dnes vraci k vasemu vyroku, ze evropa "potrebuje padnout na drzku" a zazit aspon tydenni blackout, abychom mohli prosadit vetsi diverzifikaci dodavek. Skutecne to nyni bude s pohledu ceskeho predsednictvi jednodussi? Ceho presne chcete dosahnout? A neni to nahodou naopak, jak pise Palata, ze blackout nahrava leda Rusku: prinuti Evropu postavit Nordstream a UKrajinu pak bude moci uplne vyirat. Diky
Dobrý den, opravdu jsem přesvědčen, že si v Evropě musíme uvědomit, jak moc jsme závislí na energiích a všech těch nevzhledných, hlučných či kouřících stavbách, díky nimž můžeme sedět doma v teple. Máme - a tím "my" myslím Evropskou unii - stále dost peněz na to, abychom si koupili vše, co skutečně potřebujeme: a nyní se jasně ukazuje, že potřebujeme mnohem více investovat do diverzifikace dodavatelů, ale i do nových technologií, úspor energií i alternativních zdrojů. Neexistuje jedno kouzelné řešení, jen spousta dílčích kroků, které musíme udělat. A ještě naposledy k Rusku: z téhle krize vyjde v očích Evropy špatně, stejně jako Ukrajinci. A z dlouhých schůzek u Putina, Juščenka i Tymošenkové (nemluvě o Sečinovi, Šmatkovi, Millerovi, Nemyrjovi, Prodanovi, Dubynovi a mnoha dalších) mám pocit, že míra poškození vztahů mezi Evropou a těmito dvěma státy ještě mnohým lidem nedochází. Bohužel. Děkuji Vám všem za Váš zájem a omlovám se těm, kterým již nestačím odpovědět. Mám v těchto dnech docela dost práce... Přeju Vám pěkný den, Václav Bartuška
Václav Bartuška
anonym.
Dobrý den, Myslíte, že se po této události zasadí Evropa o konečné společné řešíní energetiky? Viz, značné investování do nových technologií(vodík, jádro, obnovitelné zdroje) a výstavby nových a modernějších jaderných elektráren?
Pražák
Němci a Rusko se rozhodly - právě aby omezily závislost tranzitu plynu na třetích zemích - postavit podmořský Nord Stream. Poláci, Ukrajinci a pobaltské země se ostře postavili proti. Ihned začali s obstrukcem, volají po zásahu EU, atd. DRTIVÁ VĚTŠINA českých politiků a sdělovacích médií kupodivu vyslovuje podporu Polákům atd. a stavbu napadá a kritizuje. - Jaký je Váš názor na náš postoj k tomuto přímému německo-ruskému plynovodu?
Robin
Bude EU významnějším způsobem podporovat technologii Smart grid jako alternativu pro zvýšení energetické bezpečnosti ?
traveler
Dobry den pane velvyslance, nemate dojem, ze Rusove se snazi za kazdou cenu nasadit Ukrajincum "psi hlavu", ale ve skutecnosti je pravda nekde uprostred a je to dalsi pokus o navrat ruske imperialni politiky ? Hezky den preji
Pražák
Źřejmě aby zabránili vydírání a krádežím plynu některými tranzitními zeměmi (zejména Ukrajinou a Běloruskem, v budoucnu možná i Polskem), rozhodli se Němci a Rusové postavit společný podmořský plynovod Nord Stream. - Podpis dohody vyvolal až neskutečný odpor zejména Poláků a pobaltských zemí, vedoucí až k obstrukcím a požadavkům, aby EU zasáhla.- Co mne však překvapilo, stejně ostrou kritiku a protesty vznáší i většína českých politiků a sdělovacích prostředků. - Souhlasíte s nimi?
Zdeněk
Dobrý den, není současná situace pokusem Ukrajiny ukázat se v roli oběti Ruska, podobně jako se o to v létě pokusila Gruzie? A jaký je Váš názor na možnost v dlouhodobém horizontu Rusko jako dodavatele energetických surovin plně a bezpečně nahradit bez podpory islámských režimů?
nitramt
Je spravne ze ma energetika tak vysadni postaveni ve smyslu "strategicke" odvetvi? Nebylo by lepsi nechat problem energeticke bezpecnosti resit spotrebitele a dodavatele misto politiku?
Quinton
Nedojde nakonec k vojenskému obsazení Ukrajinských plynovodů Ruskem, aby se umožnil prodej plynu Gazpromem pro Evropu?
MIBeer
Myslíte si že je rozumné v souřasné době prodávat náš plyn Slovensku? Není lepší situaci vyhrotit a přimět odpovědné osoby k razantnější akci?
i
Proc se porad v masmediich opakuje, ze k nam jde plyn z Nemecka, jako by se tam tezil, kdyz jde o norsky plyn a rusky plyn pres Belorusko?
Ivan Šramko
Jak je možné, že 20 let po něžné revoluci jsme závislí pouze na ruském plynu a nikdo se nestaral o alternativní zdroje ? Nikoho nenapadlo jak je to silná zbraň v rukou Ruska ? -Na pár dní zastaví plyn a půl Evropy je ve vážných problémech. Kdy se kompetentní činitelé konečně zobudí a začnou se starat o alternativní zdroj? Času na to bylo už více než dost. Na druhé straně zastavení dodávek plynu je zbraní proti samotnému Rusku, neboť predstavitelé zemí závislých na ruském plynu si konečně uvědomí,že je nutné okamžitě řešit alternativní zdroje. Obrazně řečeno, Rusko nás kdykoliv muže přinutit k čemukoliv a bohužel nepotřebuje k tomu ani invazi...
glosator
Rád bych se zeptal, jaká je záruka, že v případě americko-iránského konfliktu bude do Nabucca ze zemí Středního východu něco přitékat, a že Alžír jako dodavatel zůstane Evropě nakloněn, že norská ložiska budou dostatečně vydatná a že Rusko jako dodavatel palivových tyčí pro české jaderné elektrárny znamená tu diverzifikaci zdrojů? Připomínám, že naši energetičtí guru právě v téhle době ukončili smlouvu s Westinghouse. Budeme opět "přehodnocovat"? Kolikrát? Pokaždé a pokaždé pozdě?
¨Kinel
Nehrozí podobný konflikt jako v Gruzii,tentokrát v naší blíztkosti? děkuji
liberal shark
Omlouvám se za zdvojený předchozí dotaz. Upozorňuji, že záměna dodavatele jaderného paliva je nákladný a technicky velmi náročný proces, který trvá zhruba 3-5 let. Takže pokud chce vláda situaci přehodnotit, včera bylo pozdě. Ve světle dnešních zkušeností by bylo velmi vhodné, aby 3. a 4. blok ETE NEBYLY z Ruska, ale ze Západu. Palivo pro "západní" bloky je mnohem snáze zaměnitelné a existuje více dodavatelů.