Ekonomická krize podle prezidenta Václava Klause skončí sama od sebe a zásahy státu v tom hrají "miniaturní roli". Podle Klause má krize svoji vnitřní dynamiku, která se "nedá přeseknout, nedá se smazat, nedá se zlikvidovat". Krize podle Klause nezmizí mávnutím kouzelného proutku, nezáleží prý také na tom, zda se k ní uspořádá "padesát summitů".

Miniaturní role vládních zásahů 

"Ta krize přestane sama a zásahy státu v tom hrají miniaturní roli. Všichni dobře víme, že drtivá většina opatření po krizi zatím v lidské historii přišla až poté, co ta krize skončila," uvedl Klaus na tiskové konferenci se slovenským prezidentem Ivanem Gašparovičem.

 


VIDEO: Klaus o krizi

 

"Ta krize si svoji daň prostě odnese, a to musíme podle mého názoru také přijmout," míní Klaus. Proto ho netrápí to, zda různá opatření a zásahy vlád přicházejí o hodinu či o týden dříve či později.

Vyřešení krize Klaus přirovnal k léčení rýmy a chřipky. Neléčená trvá týden, léčená sedm dní, podotkl. Podle Klause historie ukázala, že drtivá většina opatření přišla až po skončení krize.

 

Véce čtěte ZDE: Mocní pumpují peníze do ekonomiky

 

Naopak OECD vyzvala, aby vlády přijaly opatření s co nejširším dosahem. Měly by však být přijata jen na omezenou dobu. Mezi nejefektivnější kroky patří podle OECD investice do infrastruktury či podpora spotřeby lidí s nižšími příjmy. Uvedli to v pondělí zástupci organizace v Bratislavě

Podle generálního tajemníka organizace Angela Gurríi nemusí v době krize prospět celoplošné snížení daní, protože z něj budou těžit hlavně střední a vyšší vrstva. Ty však více peněz pravděpodobně neutratí, a budou se proto spíše zvyšovat jejich úspory. Naopak lidé s nižšími příjmy by podle něj peníze navíc utratili, což by podpořilo ekonomiku.

Premiér Mirek Topolánek dnes oznámil, že Česko jako předsednická země EU svolá neformální summit šéfů států a vlád unie k hospodářské krizi. Setkání se uskuteční v Bruselu ještě před koncem února. Termín konání akce, která bude prvním summitem evropské sedmadvacítky pod taktovkou českého předsednictví, oznámí premiér ve středu po setkání s šéfem Evropské komise Josém Barrosem.

Více čtěte ZDE: Češi, unie a krize