Světový obchod v letošním roce v důsledku hospodářské krize utrpí nejhlubší propad od druhé světové války a jeho objem se sníží o devět procent. Předpověděla to v pondělní výroční zprávě Světová obchodní organizace (WTO).

Propad světové poptávky vedl k výraznému útlumu obchodu již v loňském roce. Růst obchodu loni kvůli nástupu globální krize zpomalil na pouhá dvě procenta z šestiprocentního růstového tempa v roce 2007 a ve druhém pololetí úplně stagnoval, uvádí WTO. Světový obchod rostl každoročně bez přestávky od roku 1982.

Odhad WTO pro letošní rok je mnohem pesimističtější než předpověď Mezinárodního měnového fondu, který v lednu odhadl letošní pokles světového obchodu o 2,8 procenta. Rozdíl mezi prognózami vzdálenými jen pár měsíců od sebe odráží rychlost a rozsah prohlubování ekonomické krize, uvedla agentura Reuters.

Šéf WTO Pascal Lamy upozornil, že "obchod může být mocným nástrojem, který by mohl svět vytáhnout z ekonomických potíží". Připomněl, že příští týden na summitu v Londýně budou mít představitelé skupiny zemí G20 "jedinečnou příležitost sjednotit se, přejít od slov k činům a zdržet se jakýchkoli dalších protekcionistických opatření, která oslabují snahy o globální oživení".

Lamy varoval před ochranářským charakterem státní pomoci ekonomice. Vlády by se podle něj měly vyhýbat takovým krokům, které by podporovaly krachující firmy na úkor efektivnějších zahraničních konkurentů. Rostou obavy, že vzestup státních podpor domácího průmyslu vyvolá vlnu protekcionismu v celém světě, což bude mít podobně těžké následky jako vlna zvyšování cel za Velké hospodářské krize 30. let.

"Využívání protekcionistických opatření je na vzestupu," řekl Lamy. "Zvyšuje se riziko, že tyto kroky zadusí obchod jako motor oživení. Musíme se mít na pozoru, protože víme, že omezování dovozu vede pouze k tomu, že obchodní partner udělá totéž a omezí váš export".

Objem obchodu bohatých zem loni klesl o zhruba deset procent, imunní vůči propadu však nejsou ani země jako Čína. Jen v lednu klesl čínský vývoz meziročně o 28 procent a v únoru o 26 procent, a kdyby to tímto tempem pokračovalo, pak by zhruba do roka sestoupil teoreticky na nulu, uvádí zpráva.

Zpráva WTO o světovém obchodu měla být původně vydána ve středu. Některá média ji ale zveřejnila předčasně, takže WTO ji uvolnila o dva dny dříve.