Hospodářství Evropské unie i eurozóny se letos pod tíhou dopadů ekonomické krize propadne shodně o čtyři procenta. Informovala tom Evropská komise ve své zveřejněné prognóze. Podle ní navíc unijní ekonomika v recesi zůstane i příští rok, kdy výkonný orgán bloku očekává propad o 0,1 procenta.

"Evropská ekonomika je uprostřed nejhlubší a nejrozsáhlejší recese v období po 2. světové válce," řekl novinářům eurokomisař pro měnové a hospodářské záležitosti Joaquín Almunia. Podle něj se však letos a příští krok projeví "protikrizová" opatření členských států EU a ekonomika by měla začít mírně oživovat.

Na návrat z hospodářské recese to však podle prognózy v roce 2010 nejspíš stačit nebude. Almunia navíc upozornil, že je třeba očistit banky od takzvaných toxických aktiv, tedy například nesplacených úvěrů, aby byl obrat ve vývoji ekonomiky zaručený.

Ekonomika Evropské unie se do recese dostala již ve druhém čtvrtletí loňského roku, ale situace se zhoršila ještě na konci roku 2008. Evropská komise tvrdí, že celé hospodářství si "sáhlo na dno" v prvním čtvrtletí letošního roku, přičemž neexistuje žádný členský stát EU a ekonomický sektor, který by se krizi vyhnul.

"Letos budou na růst ekonomiky pozitivně působit jen vládní výdaje a veřejné investice," uvedla EK.

Českou ekonomiku letos kvůli hospodářské krizi čeká pokles o 2,7 procenta. Příští rok by ale měl hrubý domácí produkt Česka opět začít růst, a to o 0,3 procenta.

Účinnost protikrizových balíčků

Přestože komise očekává mírné oživení ekonomiky příští rok, varuje, že výhled vývoje hospodářství je stále velmi nejistý. Na jedné straně existují rizika, že propad HDP bude ještě citelnější, ale na druhé straně je zase dobře možné, že vládní protikrizové balíčky budou účinnější, než se zdá v současnosti.

Krize nicméně přinese výrazné zhoršení všech ekonomických ukazatelů. Hospodaření EU i eurozóny se propadne na nejhorší úroveň za posledních několik let. Rozpočtový schodek se propadne více než dvojnásobně se v roce 2010 vyšplhá dokonce až na 7,3 procenta HDP, přičemž loni činil "jen" 2,3 procenta HDP.

Zpomalení ekonomiky má zásadní vliv i na nezaměstnanost, která se příští rok bude pohybovat kolem 11 procent. Naopak se téměř zastaví růst spotřebitelských cen. V letošním roce by v EU měla inflace činit jen 0,9 procenta a v eurozóně 0,4 procenta.