Míra nezaměstnanosti na Slovensku se v dubnu zvýšila na 10,92 procenta z březnových 10,33 procenta, což je nejvíce za poslední tři roky. Uvedlo to v úterý tamní Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny. V porovnání se čtvrtým měsícem loňského roku se nezaměstnanost zvýšila o 3,54 procenta.

Podíl lidí bez práce je nejvýše od roku 2006. Nezaměstnanost stoupá od konce loňského roku, kdy kvůli hospodářské krizi se rozhodla řada podniků propouštět.

Počet lidí v evidenci úřadů práce, kteří mohli ihned nastoupit do zaměstnání, v dubnu vzrostl na 289 340 z březnových 273 779 osob. Proti loňskému dubnu vzrostl o 96 822 lidí, tedy o 50,29 procenta. Vyšší údaje o nezaměstnanosti vykazovala jiná metodika slovenského Statistického úřadu, který používá výběrové šetření.

Podle posledních údajů úřadu míra nezaměstnanosti v posledním čtvrtletí 2008 ještě klesla na dlouhodobé minimum 8,7 procenta. Statistikové ale na začátku března odhadli, že v prvním pololetí podíl lidí bez práce opět přesáhne hranici deseti procent. Údaje o vývoji nezaměstnanosti za první čtvrtletí budou zveřejněny začátkem června.