Švédská automobilka Saab se kvůli dohodě o prodeji německé automobilky Opel, která je stejně jako Saab divizí americké General Motors, ocitla v obtížné pozici. Uvedl to o víkendu švédský premiér Fredrik Reinfeldt, podle kterého je Saab nyní velmi zranitelný.

"Věřím, že kdokoliv, kdo to důkladně sledoval, chápe, že Saab je nyní ve velmi zranitelné a obtížné pozici," citovala místní tisková agentura TT Reinfeldta. Jeho komentář přišel poté, co se Německo dohodlo s kanadským výrobcem automobilových součástek Magna, americkou GM a vládou na záchraně Opelu.

Mateřský GM na počátku letošního roku nabídl Saab k prodeji. Tento týden švédská automobilka uvedla, že v příštích týdnech oznámí, kterého ze tří zájemců o jeho převzetí upřednostňuje. Podle místních médií jsou favority švédský výrobce luxusních vozů Koenigsegg a amerických finančník Ira Rennert a jeho Renco Group. Třetím zájemcem je italský Fiat.

Saab v únoru požádal o ochranu před věřiteli. Soud v pátek prodloužil firmě bankrotovou ochranu až do 20. srpna. Do té doby by měl být dokončen proces reorganizace, v rámci kterého má být vybrán nový majitel automobilky, napsala agentura Reuters.