Globální recese zřejmě právě končí, uvedla prostřednictvím čtvrtletních odhadů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Podle ní v tomto čtvrtletí by se Spojené státy, země eurozóny i skupina G7 jako celek měly navrátit k hospodářskému růstu.

OECD, která ještě v červnu pro největší ekonomiky světa čekala ve třetím čtvrtletí pokles, nyní odhaduje, že celá G7 zaznamená v celoročním přepočtu již růst o 1,2 procenta. Přitom ve druhém čtvrtletí G7 vykázala pokles o 0,1 procenta.

Spojené státy, které v předešlém čtvrtletí ztratily jedno procento, by měly zaznamenat vzestup o 1,6 procenta a eurozóna by po poklesu o 0,5 procenta měla oživit o 0,3 procenta, z toho Německo o 4,2 procenta.

Pro poslední čtvrtletí roku OECD u USA a zemí eura čeká zrychlení růstu na nejméně dvě procenta a celá G7 by měla posílit o 1,4 procenta.

Redakce iHNed.cz položila několika analytikům následující otázky:

1. Opravdu přichází konec recese v eurozóně, USA i zemích G7? Opravdu se u nich můžeme dočkat růstu ve 3. čtvrtletí?
2. Kdy přijde oživení do Česka?
3. Jaká jsou rizika, že by se recese mohla vrátit?


Petr Dufek, ČSOB

1. Souhlasím, konec recese je na dohled, avšak oživení bude jen velmi pozvolné a kolísavé v závislosti na rozsahu vládních stimulů do ekonomiky v západní Evropě. Mezikvartální růst je pravděpodobný pro největší ekonomiky EU už ve třetím čtvrtletí, avšak meziroční čísla budou i nadále vypadat děsivě.

2. Propad ekonomiky je už nejspíše u konce, nyní přichází na řadu fáze nesmělého oživení, které ovšem nebude ještě příliš viditelné. Myslím si, že viditelnějšího růstu se dočkáme až tak v posledním čtvrtletí roku. Meziroční čísla se však začnou zlepšovat spíše až na začátku roku příštího.

3. Určitým rizikem je odeznění vládních stimulačních zásahů, jako například konec šrotovného. Nyní je na řadě privátní sféra a od ní bude záviset, jaké tempo ekonomika nabere. Prozatím nelze příliš spoléhat na soukromou spotřebu z důvodu rostoucí nezaměstnanosti. Nemyslím si však, že se recese brzy vrátí, nicméně oživení nebude nijak silné.


David Marek, Patria

1. Poslední ekonomická data a předstihové indikátory dávají docela dost důvodů k optimismu. Překvapivě příznivé informace přicházely jak z USA, tak eurozóny. Optimismus poskytují zejména data z průmyslu, trh práce a spotřebitelská poptávka prozatím zůstavají pozadu.
Německo a Francie se již z recese dostaly ve 2. čtvrtletí, v případě USA lze očekávat nejen návrat k růstu ve 3. čtvrtletí, ale dokonce obrat k poměrně robustnímu výkonu. Důležité bude, aby se vzpamatovala také investiční aktivita a v rozumné míře také spotřeba domácností, aby nezůstalo jen u krátkodobého "jobless recovery".

2. Tato otázka je již zodpovězena. HDP se ve 2. čtvrletí zvýšil o 0,3 procenta ve srovnání s prvními třemi měsíci letošního roku. Za poslední rok se naplno projevilo, jak velmi je česká ekonomika propojena se zbytkem světa v reálné ekonomice i na finančních trzích. Odpověď na otázku o udržitelnosti a intenzitě oživení české ekonomiky leží z 66 procent na vývoji v eurozóně, takový je podíl vývozu do eurozóny na celkovém objemu českého vývozu.

3. Na globální ekonomik číhá stále řada rizik. Mezi nejdůležitější patří správné načasování exitu fiskálních a měnových stimulů, udržitelnost expanze čínské ekonomiky a další zhoršování kvality firemních i spotřebitelských úvěrů.


Pavel Sobíšek, UniCredit Bank

1. Dostupná data dávají dobrou šanci, že všechny velké ekonomiky vykážou ve 3. kvartálu solidní mezikvartální růst. Nesmí se ale zapomínat, že se tak stane po několika (či mnoha) obdobích propadu, která značně snížila srovnávací základnu.

2. Ve smyslu mezikvartálního růstu HDP přišlo do Česka oživení již ve 2. kvartálu. Z důvodu zmiňovaném v první odpovědi ale situaci jako oživení nevnímáme. Věřím, že po skončení 3. kvartálu přibude firem, které budou hlásit, že se jejich situace proti pololetí zlepšila.

3. Rizika jsou značná. Současná fáze oživení globální ekonomiky je technická, vyvolaná vládními poptávkovými impulsy a potřebou doplnit zásoby. Pokud nepřijde trvalejší optimismus domácností ohledně příjmů a firem ohledně poptávky, potká v prvním pololetí 2010 globální ekonomiku ještě jeden, byť mírnější propad HDP.


Aleš Michl, Raiffeisenbank

1. Pokud to chcete slyšet opravdu "opravdu" jak se ptáte, tak upřímně - neví to nikdo.

2. Zatím to vypadá symbolicky na "W". Tedy sešup dolů (máme ho snad za sebou) - recese - oživení -zpátky do recese - a opožděný návrat ke skutečnému růstu. Jinými slovy, ty vyždímané záchranné balíčky, napáchané dluhy a nárůst nezaměstnanosti by nás mohly v příštím nebo přespříštím roce znovu srazit do recese.

3. To největší riziko je myslet si, že jsme z nejhoršího venku a otevřít šampaňské. Ona ekonomika je docela zrádná – bod zvratu neznamená konec trablů. Od roku 1938, respektive v jedenácti posledních amerických recesích třeba akcie začaly růst v průměru 5 měsíců před dosažením ekonomického dna. Nicméně míra nezaměstnanosti je zpožďující se proměnná vůči cyklu. Po recesích 1990–1991 a 2001 byla nezaměstnanost na maximu až po 15 až 19 měsících od doby, kdy se ekonomika odrazila ode dna. 


Tomáš Rampula, AWD

1. Podle našeho názoru ano a u většiny zemí dojde k růstu již ve třetím čtvrtletí

2. ČR bude mít poněkud zpoždění a k růstu dojde ve čtvrtém čtvrtletí.

3. Hospodářský cyklus je přirozenou součástí ekonomiky a nelze se dostat do situace nekonečného nepřerušovaného trvalého růstu, tj. obdobné recese se zřejmě dočkáme každých 5 až 10 let. Současná recese se může prodloužit (rychle vrátit) především díky prudkému růstu deficitů státních rozpočtů, brzkému omezení státních výdajů, hrozí nezbytné zvýšení daní a tím poklesu i soukromé poptávky.