Evropská unie na úterním jednání ministrů financí shodla na radikálním zvýšení minimální spotřební daně na cigarety. Od roku 2014 by měla být zvýšena ze současných 64 eur na 90 eur (zhruba 2300 Kč) na 1000 cigaret a neměla by být nižší než 60 procent průměrné prodejní ceny krabičky cigaret proti současným 57 procentům. Sdělil náměstek ministra financí Tomáš Zídek. V Česku by měl být nárůst cen asi jen mírný.

Státy EU se už na nových pravidlech dohodly i s Evropským parlamentem, éře levného tabáku pro výrobu cigaret tak zřejmě definitivně zvoní hrana.

Dohoda ministrů také znamená, že zdanění bude podléhat třeba i tabák na vykuřování skleníků. Ten si někteří Češi kupují kvůli jeho nízké ceně k běžnému kouření. Čeští celníci už také odhalili několik dílen, v nichž se právě z takového tabáku vyráběly cigarety. Obchodníci využívali mezery v legislativě a tvrdili, že tabák k vykuřování skleníků není třeba danit.

 

 

Nová směrnice však bude obsahovat pasáž počítající s tím, že dani podléhá jakýkoliv vedlejší produkt vzniklý při zpracování tabáku. Zvýhodněné daňové sazby tak již nebudou moci asi využívat ani dovozci takzvaných maxidoutníků, tedy obrovských doutníků, které se ovšem po dovozu rozřežou a vyrobí se z nich běžné cigarety. V případě doutníků totiž dosud platí nižší daňová sazba než u cigaret; EU chce využívání doutníků k výrobě cigaret zabránit stanovením rozměrů doutníku.