O německý insolventní řetězec obchodních domů Karstadt usiluje několik vážných zájemců. Nucený správce Karstadtu Rolf Weidmann řekl, že nový vlastník by měl být znám v horizontu dvou až tří měsíců. Karstadt je součástí německé skupiny Arcandor, která v červnu vyhlásila bankrot, když se jí nepodařilo zajistit si finanční pomoc od německé vlády. Arcandor se mimo jiné výrazně angažuje i v cestovním ruchu.

"Teď jsme v situaci, kdy můžeme řídit firmu, aniž bychom vytvářeli ztráty," podotkl Weidmann. "Doufáme, že budeme za pár měsíců vědět, jakou cestou se Arcandor vydá. Zcela jistě to nebude zdlouhavý insolvenční proces," dodal nucený správce.

Bankrot Arcandoru způsobil potíže i řadě firem, které jsou součástí skupiny, i když ne všechny jsou insolventní. Arcandor se teď snaží část majetku rozprodat, aby uspokojil nároky věřitelů. Některé součásti procházejí restrukturalizací, u některých se firma rozhodla jejich činnost ukončit.

Věřitelské banky Arcandoru v září umístily 43,9 procenta akcií do cestovní kanceláře Thomas Cook, což jim vyneslo asi 904 milionů liber (zhruba 25,7 miliardy Kč). Společnost Axa Private Equity podle nuceného správce Arcandoru Klause Huberta Görga koupila kanál HSE24, cena ale není známa. Zdroj blízký transakci podle agentury Reuters ale řekl, že Axa zaplatila asi 180 milionů eur.

Útlumem teď prochází německá součást zásilkové služby Quelle, pro kterou se nedaří najít vhodného investora. Počítá se proto zřejmě s ukončením činnosti.