Společnost CineStar, která je provozovatelem největší sítě multikin v ČR, koupila ve středu dva multiplexy Anděl a Černý Most v Praze od konkurenční Village Cinemas Czech Republic. Počet multikin CineStar tak vzrostl na 11. CineStar zároveň získala podíl na pražském trhu, kde zatím žádné multikino neprovozovala.

Multikina CineStar tak nyní fungují v Praze, Ostravě, Hradci Králové, Českých Budějovicích, Olomouci, Plzni, Liberci, Pardubicích, Mladé Boleslavi a Jihlavě. "Celá síť multikin CineStar v nové podobě zahrnuje 83 kinosálů, 14.698 sedadel a umožní odehrát až 350 filmových představení za jediný den," uvedl pro ČTK výkonný ředitel CineStar Jan Bradáč.

Firmu Village Cinemas Czech Republic vlastní nizozemská společnost Village Roadshow International. Síť tuzemských multikin CineStar byla v závěru loňského roku rovným dílem vlastněna nizozemskou společností CineStar International a jednatelem této sítě multikin Pavlem Vodičkou.

Společnosti CineStar v roce 2008 vzrostly tržby meziročně o 94 milionů korun na rekordních 483,3 milionu korun. Zisk CineStar loni obnášel 30,5 milionu korun a byl zhruba stejný jako v roce 2007. Firma Village Cinemas Czech Republic loňské výsledky hospodaření nezveřejnila.

Tržby multikin poprvé pokořily hranici jedné miliardy korun

Zatímco v roce 2007 v jejich pokladnách skončilo 942 milionů korun, tak loni rekordních 1,026 miliardy korun. Do multikin v roce 2008 přišlo bezmála 8,6 milionu lidí, kterých bylo meziročně o 372.000 více.

První multiplex byl v Česku otevřen v roce 1999 a na začátku letošního roku jich bylo v provozu již 24, z nichž desítka fungovala v Praze. Loni přibylo pět nových multikin. Zároveň ale byl v hlavním městě kvůli nízké návštěvnosti první multiplex zavřen, a to Cinema City v nákupním centru Novodvorská.

Expanze multikin v Česku pokračuje a jejich provozovatelé se nyní více zaměřují na krajská města.