Loňská finanční krize a její dozvuky federální vládě Spojených států nepřinesla jenom starosti s nápravou ekonomiky, ale i roli obchodníka s realitami. Kvůli krachům bank totiž získala nemalý počet nemovitostí, jež se nyní úředníci snaží prodávat. Vzhledem ke stavu některých z nich, ale i dalším faktorům to však nezřídka není snadný úkol.

Podle deníku The Wall Street Journal (WSJ) dosud Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC) převzala zhruba 150 bank a s nimi i více než 5000 rodinných domů, budov, pozemků a dalších zabavených nemovitostí. Části budov a pozemků se již zbavila. V současnosti hodnota tohoto majetku činí 1,8 miliardy dolarů.

"Finanční krize začala kvůli tomu, že si Američané kupovali domy, jež si nemohli dovolit. Končí tím, že se vláda snaží prodat budovy, které nikdy nechtěla," podotkl americký deník.

Neprodejné nemovitosti

Realitní portfolio federální vlády se přitom tenčí jenom pomalu. Podle WSJ v současnosti prodej jedné nemovitosti v průměru zabere šest až osm měsíců. Prodeje vedle obtížné situace ekonomiky, která se jen pomalu dostává z největších problémů od Velké hospodářské krize ve 30. letech minulého století, komplikují například nevyřešené soudní spory. FDIC mimo jiné také zatěžuje péče o budovy.

Vláda nyní vlastní 2554 zabavených realit, z toho téměř 1600 je nyní k prodeji. Nejvíce jich v současnosti Federální společnost pro pojištění vkladů nabízí v Georgii (411), na Floridě (210) a v Kalifornii (169).

Příkladem nemovitosti, které se vláda už dlouho z mnoha příčin nemůže zbavit, podle WSJ je nedostavěné kondominium Dresden Heights v Atlantě. FDIC zdědila 36 částečně hotových bytů po jedné místní bance s jepičím životem. Nyní se je snaží udat již déle než rok.

Budovy musí chránit proti vandalům, dohadovat se s architekty, ale také odhalovat chyby, jichž se dopustil developer. Podle zaměstnance FDIC je Dresden Heights příkladem budovy se špatnou historií. "Snažíme se prodat něco, co je na spadnutí anebo nedokončené anebo nějak poškozené," řekl deníku.

Dokládá to i čerstvé dění kolem Dresden Heights. Našel se pro ně sice kupec, který ale zjistil, že pozemky kolem tří domů, které nedostavěné kondominium tvoří, patří jedné bance. V obavě z komplikací požádal FDIC o sečkání, než se problém vyřeší. Úřad to ale odmítl, a další osud stavby je tak ve hvězdách.