Nejsilnější nápor na výrobu a obchod zažívají závěrem roku rozhodující producenti lihovin, vína, sektů a piva, kteří v prosinci uplatní na trhu až třetinu celoroční produkce. Ani rok trvající hospodářská krize poptávku neomezila. Výrobci očekávají minimálně stejný prodej jako loni.

Plzeňský Stock letos dokonce očekává v ČR o pět procent vyšší prodej lihovin než v rekordním loňském roce, kdy činil 27,53 milionu litrů. Podnik vyrábí už 1,5 měsíce nonstop včetně víkendů, přijal 36 brigádníků. "Enormní poptávka nepolevila. Předpokládali jsme, že mimořádné směny ukončíme v polovině listopadu, ale pojedeme naplno až do Vánoc," řekl generální ředitel Stocku Plzeň Petr Pavlík.

V říjnu, listopadu a prosinci firma očekává vůbec nejvyšší objemy, které kdy dokázala za jeden měsíc vyrobit. Už v říjnu stočila rekordních 6,3 milionu lahví (téměř čtyři miliony litrů lihovin), v listopadu pět milionů litrů a odhad pro prosinec činí 10,5 milionu lahví (6,6 milionu litrů). Prodej podpořilo avizované zvýšení spotřební daně od ledna.

"Kdo není schopen vyjít spotřebitelům a obchodním partnerům vstříc, ztratí pozici na trhu. Maximálně využíváme výrobní kapacitu, ale ani to někdy nestačí," dodal Pavlík. Největší zájem je o tuzemák, fernety, vodku Amundsen, vaječný likér a whisky Tullamore Dew.

"Vzhledem k dobám ležení trvá výrobní špička už od října. Nejvíce přesčasů slouží lidé na stáčírně," řekl mluvčí Prazdroje Jiří Mareček. Pivovar prodá v prosinci minimálně stejně piva jako v nejparnějších měsících. Před Vánoci je ale na rozdíl od léta největší poptávka po prémiových, tedy nejdražších pivech. "Značky Pilsner Urquell prodáme v prosinci nejvíce v roce. Skoro každá česká rodina má toto pivo na vánočním stole," dodal mluvčí Prazdroje, který už má dostatečné zásoby, které pokryjí případnou enormní poptávku.

"Výroba jede na plnou kapacitu. Máme ještě menší rezervy na neočekávanou poptávku," řekl Ondřej Beránek, finanční ředitel Bohemia Sektu Starý Plzenec, největšího českého výrobce sektů a vín. Vánoce jsou pro firmu tradičně nejsilnějším prodejním obdobím. Už od srpna pracují výrobní zaměstnanci v prodloužených směnách, což potrvá až do Vánoc. "Jsme připraveni spustil linky i mezi Vánoci a Silvestrem," dodal Beránek.