Francouzů s penězi na kontech ve švýcarských bankách je mnohem víc, než se původně uvádělo. Francouzské ministerstvo rozpočtu evidovalo kolem 3000 švýcarských účtů náležejících francouzským občanům nebo společnostem. Nyní se ale ukázalo, že jen v pobočkách britské banky HSBC ve Švýcarsku je registrováno 4000 kont patřících Francouzům, na nichž je kolem šesti miliard eur (zhruba 154,5 miliardy Kč).

O třech tisícovkách jmen hovořil francouzský ministr rozpočtu a veřejných výdajů Eric Woerth v srpnu poté, co Švýcarsko na nátlak Francie slíbilo zmírnit svoje bankovní tajemství. Poté vyhlásil amnestii pro všechny, kdo provedou daňové přiznání do konce roku - do té doby jim nemají hrozit žádné sankce.

Nyní ale sám Woerth přiznal, že jeho úřad má listinu francouzských klientů HSBC ve Švýcarsku, kterých jsou 4000. Tu obdržel od bývalého úředníka HSBC, který seznam v bance ukradl a předal už koncem loňského roku francouzským úřadům v naději na odměnu.

Švýcarsko ale ve čtvrtek požádalo Francii o spolupráci ve vyšetřování případu. Hrozí, že zažádá o vydání bývalého zaměstnance, který nyní pobývá na francouzském Azurovém pobřeží.

Předpokládá se, že ne všichni francouzští klienti HSBC ve Švýcarsku podléhají podezření z daňových úniků či praní špinavých peněz, protože často mají na kontech relativně nízké částky.

Na francouzském seznamu jsou navíc v podstatě lidé, kteří si otevřeli konto ve švýcarské bance a posílají na něj peníze prostřednictvím poboček na francouzském území. V hledáčku finanční policie jsou totiž tyto toky peněz. Naproti tomu francouzští klienti švýcarských bank, kteří finance přes hranice nepřevádějí, mají šanci, že pozornost vyšetřovatelů nevzbudí.

Francouzsko-švýcarská dohoda umožní francouzským daňovým úředníkům požadovat odtajnění konta na základě konkrétních a řádně zdokumentovaných údajů. Padá pravidlo, že švýcarská strana bude pomoc zvažovat jen v případě podezření z finančního podvodu.