Hodinové náklady na práci rostou v Česku téměř nejrychleji v Evropské unii. Podle Eurostatu se ve třetím čtvrtletí letošního roku zvýšily meziročně o 6,4 procenta, rychleji přitom práce zdražovala jen v Rumunsku (o 9,6 procenta) a Bulharsku (o 10,4 procenta). V celé EU náklady na práci vzrostly ve třetím čtvrtletí ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o 3,1 procenta a v eurozóně o 3,2 procenta.

Růst v Česku je tak v rámci evropské sedmadvacítky silně nadprůměrný, což zjednodušeně řečeno znamená, že česká ekonomika rychle ztrácí ve srovnání s ostatními státy konkurenceschopnost. Na sousedním Slovensku například práce zdražuje jen velmi mírně, ve třetím čtvrtletí meziročně o 1,9 procenta. Slovensko tak vykazuje až 15. nejrychlejší růst.

Současná ekonomická krize do některých států vnesla dlouho nevídaný jev, kterým je zlevnění pracovních nákladů. Týká se to především pobaltských zemí, tedy Lotyšska, Litvy a Estonska, které byly hospodářským propadem zasaženy nejvíce.


V Lotyšsku, jež se v uplynulých měsících ocitlo nebezpečně blízko bankrotu, se hodinové náklady na práci propadly od července do září ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o téměř 11 procent, v Estonsku o 4,3 procenta a v Litvě o 2,7 procenta. Jediným členských státem EU mimo Pobaltí, kde práce ve třetím čtvrtletí zlevnila, bylo Nizozemsko (pokles o 0,8 procenta).