Pád Lehman Brothers

50 miliard dolarů

činil celkový objem účetních machinací v Lehman Brothers

2 týdny

se v září 2008 bance dařilo tajit insolvenci

Americká investiční společnost Lehman Brothers v pondělí spnila plán podmínek pro ukončení bankrotového procesu a chystá se ke svému návratu. Svoji cestu odstartuje údajně pod novým názvem LAMCO. Informoval o tom zpravodajský server CNBC.

Banka Lehman Brothers podala návrh na konkurz 15. září roku 2008, což bylo jedním z prvních důsledků krize na americkém hypotečním trhu. Krach Lehman Brothers v roce 2008 způsobil veliký poprask a paniku po celém světě. Jednalo se totiž o jeden z největších bankovních domů v USA. O práci tak přišlo několik tisíc lidí a investoři během jediné hodiny přešly o neuvěřitelných 300 mld. dolarů.

Na druhou stranu je návrat "lehmanů" důkazem drobře fungujícího amerického insolvenčního systému. Na vyřešení případu a na omezeném chodu firmy se podílely stovky zaměstnanců Lehman Brothers najatých insolvenční správou. Povedlo se také velmi rychle prodat všechna aktiva hlavní makléřské americké části nebo dceřinné společnosti Neuberger Berman.

"Lehman šel do insolvenčního řízení a panovaly obavy, jestli něco takového zvládne," uvedl profesor z Georgia University se specializací na konkurzní právo Jack Williams. "Je však vidět, že odpůrci se mýlili. Tento proces funguje nejen pro malé a střední podniky, ale i pro ty velké," dodal.

Lehman Brothers disponovala v době bankrotu vlastním kapitálem 30 miliard dolarů, aktiva přitom oceňovala až na 600 miliard. 

Viníci pádu jsou známi

Na největším bankrotu v dějinách Spojených států se podle vyšetřování podílelo vedení banky, ale i velké finanční domy JP Morgan Chase a Citigroup. Vyplývá to z vyšetřovacího spisu, který nyní leží u newyorského soudu a jehož autorem je hlavní vyšetřovatel kauzy Anton Valukas. 

Pádu banky Lehman Brothers napomohly falšování účetních záznamů a podivné chování konkurence, čímž došlo k největšímu otřesu na finančních trzích od druhé světové války. 

Konkureční bankovní domy měly po Lehman Brothers požadovat vyšší záruky za poskytnuté půjčky, i když věděly o špatné finanční situaci Lehmanů. "Požadavky na záruky věřitelů Lehman Brothers měly přímý dopad na likviditu společnosti," tvrdí Valukas. Podle něj byl právě nedostatek likvidity hlavní příčinou pádu banky. 

Pochybnosti kolem účetnictví Lehman Brothers se vynořily již několik měsíců před samotným krachem banky. Lehmanům se přesto dařilo tajit katastrofální stav svých financí celé dva týdny před úpadkem. V insolvenci se totiž podle vyšetřovatelů ocitla již na začátku září.