Světový obchod se zbožím má letos oživit. Podle Světové obchodní organizace (WTO) letos stoupne o 9,5 procenta, zatímco loni se naopak propadl o 12,2 procenta, což byl nejhlubší propad za více než 70 let. K letošnímu růstu nejvíce přispěje vývoz z rozvíjejících se zemí, jako Čína, Indie a Brazílie, který má stoupnout o 11 procent. Vývoz z bohatých zemí má vzrůst o 7,5 procenta.

K vysokému loňskému propadu přispěla globální ekonomická krize. Ta negativně ovlivnila důvěru spotřebitelů, snížila poptávku, zhoršila přístup k úvěrům pro vývozce a v některých případech vlády rovněž posílily ochranářské snahy, což se promítlo například do zvýšení cel. V letošním roce však má globální ekonomika rovněž oživit, což podpoří i světový obchod.

"Vidíme světlo na konci tunelu," uved šéf WTO Pascal Lamy a dodal, že obchod by se mohl letos stát důležitou součástí ekonomického oživení. Při zachování současného odhadovaného tempa růstu by se globální obchod mohl dostat na úroveň z období před krizí v roce 2011.

Největší propad loni zaznamenaly bohaté země. Vývoz ze Spojených států se snížil o 13,9 procenta, z Evropy o 14,8 procenta a z Japonska o 24,9 procenta.

Podle hodnoty se obchod loni propadl o 23 procent na 12,5 bilionu USD (237,7 bilionu Kč). Předloni hodnota obchodu činila 16,1 bilionu USD. Hodnota obchodu se službami se loni propadla o 13 procent na 3,31 bilionu USD a zaznamenal první pokles za 26 let. WTO vychází ve svém hodnocení z měření podle objemu obchodu a ne podle hodnoty, aby se tak vyvarovala zkreslení údajů způsobenému změnami cen komodit nebo směnných kurzů, napsaly agentury AP a Reuters.