Současná krize eurozóny by eventuálně mohla přispět k ekonomické a politické semknutosti, nejen k posílení jednotné evropské měny. Myslí si to německá kancléřka Angela Merkelová. Evropa čelí existenční zkoušce a podle Merkelové ji musí zvládnout. V budoucnu podle ní bude eurem platit celá Evropská unie.

Merkelová se k hospodářským problémům Evropy vyjádřila v Cáchách, kde se zúčastnila slavnostního ceremoniálu udělení Mezinárodní ceny Karla Velikého za prosazování evropské jednoty. Oceněn byl polský premiér Donald Tusk. Kancléřka mimo jiné řekla, že kvůli problémům kolem eura je v sázce budoucnost Evropské unie.

"Pokud euro neuspěje, nebude to znamenat jen selhání měny. Bude to i selhání Evropy a myšlenky sjednocování Evropy. Máme společnou měnu, ale ne společnou politickou a ekonomickou unii. A to je přesně to, co musíme změnit," řekla Merkelová, kterou cituje agentura Reuters.

Společná evropská měna euro v posledních týdnech zažívá silné otřesy, které jsou důsledkem dluhové krize v Řecku. Na trhu panují obavy, že krize by se mohla z Řecka přenést i na další slabé členy eurozóny, což je hlavně Portugalsko. Dopady krize jsou znát nejen z poklesu eura, ale například i růstu mezibankovních sazeb.

Merkelová v přenosu německé televize WDR také řekla, že krize kolem budoucnosti eura není "jen tak nějakou krizí". Podle ní je to největší zkouška, které Evropa čelí od začátku sjednocovacího procesu v roce 1990 a možná i od samých počátků evropských společenství.

Jedno euro se v současné době prodává za méně než 1,26 amerického dolaru. To není historicky nic výjimečného, problémem je nicméně tempo oslabování v posledních týdnech.