Vláda na svém pondělním zasedání rozhodla o vydání povodňových dluhopisů za tři miliardy korun. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom novináře informoval premiér Jan Fischer. Dluhopisy od Česka koupí Evropská investiční banka.

Kabinet požádá vedení sněmovny, aby návrh na vypsání dluhopisů projednali poslanci ve stavu legislativní nouze na nové mimořádné schůzi parlamentu tento čtvrtek, tedy ještě před parlamentními volbami.

"Využili jsme smlouvu s Evropskou investiční bankou, která umožňuje vydat velmi rychle dluhopisy," uvedl ministr financí Eduard Janota. Výhodou podle něj je, že dluhopisy budou pro stát levnější.

"Jestliže na trhu je výnos okolo 4,5 procenta u dluhopisů se splatností 10 a 15 let, tak oni (pozn.- EIB) nám řádově půlprocentního bodu z tohoto kreditního rizika sleví. Tím je financování levnější," uvedl Janota. Výnos dluhopisů budou podle Janoty záležet na tržních podmínkách, o délce splatnosti teprve MF rozhodne.

Škody po povodni podle předběžných odhadů Asociace krajů ČR dosahují tří až čtyř miliard korun. Fischer bude kvůli novým dluhopisům po ministrech požadovat další úsporná opatření, aby vláda udržela plánovaný deficit veřejných financí ve výši 5,3 procenta hrubého domácího produktu.

"Tyto peníze utracené letos zvýší deficit veřejných financí. Znamená to, že ve druhé půlce roku se budou muset hledat zdroje úspor," uvedl Janota.

Povodňové dluhopisy využila vláda poprvé a zatím naposledy po povodních v roce 1997. Tehdy vydala dluhopisy za 1,2 miliardy korun se splatností pět let. Lidé si tehdy mohli koupit dluhopisy v hodnotě 1000 Kč nebo 10.000 Kč. Roční výnos byl navázán na průměrnou roční míru inflace.

Strany dluhopisy podpoří

Sociální demokraté i ODS dluhopisy zřejmě podpoří. "Pokud to vláda vidí jako skutečně nezbytné, tak ano," odpověděl na dotaz ČTK již dříve stínový ministr financí za ČSSD Bohuslav Sobotka. Obdobně se vyjádřil i volební lídr a místopředseda ODS Petr Nečas.

Komunisté vidí dluhopisy jako krajní řešení, pokud nebudou stačit evropské zdroje a vládní rezervy, sdělil ČTK poslanec KSČM Jiří Dolejš. Podpory se návrhu dostane i od TOP 09. "Podpoříme, protože ta pomoc musí být rychlá, nicméně předpokládám, že vláda následně navrhne úspory v jiných prioritách, aby to neznamenalo zvýšení deficitu," řekl místopředseda strany Miroslav Kalousek.

Legislativní nouze umožní schválit zákon během jediného čtení i během jednoho dne. V tomto volebním období sáhla vláda k žádosti o vyhlášení legislativní nouze již potřetí. Poprvé loni na podzim při schvalování vládního protischodkového balíčku, podruhé letos na jaře při schvalování návrhu na nižší zdanění zaměstnaneckých benefitů.

Poslanecká sněmovna pro letošní rok schválila rozpočet se schodkem 162,7 miliardy korun. Loni rozpočet skončil v rekordním deficitu 192,4 miliardy korun.

Investice "proti povodním" vzrostou

Kabinet také schválil navýšení prostředků na protipovodňová opatření o jednu miliardu korun, informoval Fischer. Celková částka v programu Podpora a prevence před povodněmi pro roky 2007 až 2013 tak stoupne na 11,5 miliardy korun z původně plánovaných 10,5 miliardy.

Prostředky by měly být navýšeny přesunem financí z programu v jehož rámci jsou odbahňovány rybníky, opravovány jejich hráze či budována nová vodní díla, uvedlo již dříve ministerstvo zemědělství. Namísto toho budou peníze použity k pozemkovým úpravám v rámci protipovodňových opatření.

Během první etapy protipovodňového programu byly v Česku v letech 2002 až 2007 investovány čtyři miliardy korun, v rámci druhé etapy programu od roku 2007 do konce loňského roku zatím více než tři miliardy Kč. Dalších zhruba osm a půl miliardy korun je připraveno pro následující čtyři roky, včetně letošního.

V současnosti je již připravována třetí etapa programu, která se má uskutečnit v letech 2013 až 2025 Podle statutárního náměstka ministra zemědělství Karla Turečka se finanční výhled pro ni pohybuje mezi 20 a 25 miliardami korun.

Materiál byl podle MZe připravován už od letošního ledna, tedy nezávisle na aktuálních povodních. Návrh bylo třeba nejprve projednat s Evropskou investiční bankou, z níž je program primárně financován. Banka podle MZe již návrh odsouhlasila.