Řecká vláda ve středu předložila plán privatizace, který je jednou z podmínek sjednané mezinárodní finanční pomoci pro těžce zadluženou zemi. Atény chtějí prodat podíly ve státních železnicích, poště a vodárnách a zbytek svých minoritních podílů v kasinech. Stát si naopak ponechá podíly v telekomunikační společnosti OTE a energetickém podniku PPC.

"Naším cílem je stát, který garantuje veřejné služby, zároveň ale čerpá z dynamiky řecké ekonomiky," řekl po středečním zasedání vlády ministr financí Jorgos Papakonstantinu.

Vláda prodá 49 procent akcií železničního podniku OSE a 39 procent pošty. Prodáno bude rovněž 23 procent soluňských vodáren EYATZH, uvedl ministr.

Řecko se s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem před měsícem dohodlo na bezprecedentním záchranném programu za 110 miliard eur (2,8 bilionu Kč), který by měl po tři roky Řecku pomoci splácet jeho dluhy a zachránit zemi před státním bankrotem.

Atény se v rámci programu vedle výrazných rozpočtových úspor zavázalo, že do konce tohoto roku připraví plány privatizace tak, aby z ní v letech 2011 až 2013 získalo nejméně miliardu eur. Ministr Papakonstantinu ve středu prohlásil, že privatizační plán bude vynášet "rozhodně více".

Řecký boj s korupcí

Jedním z velkých problémů Atén je také přebujelost korupce, proto řecká vláda již v půli května zahájila tažení proti daňové nekázni. Snaha zachránit se před bankrotem počítá s lepším chodem úřadů.

Ministerstvo odvolalo z funkcí dvacet ředitelů daňových úřadů zejména v metropoli Aténách a v druhém největším řeckém městě Soluni, protože nesplnili stanovené cíle ve výběru daní.

Zároveň dalo podnět k vyšetření asi 50 případů z možné korupce, na kterou upozornili plátci daní a do níž jsou údajně zapletení daňoví a celní úředníci. Už 70 jich bylo každopádně přeřazeno s cílem zajistit "lepší chod úřadů".

Ministerstvo také zahájilo kontrolu daňových přiznání a skutečných majetkových poměrů u 234 zaměstnanců finančních úřadů. Zároveň ve svém oznámení připomnělo, že občané mohou stále využívat jeho telefonického dispečinku k oznamování všech případů podvodů.

Součástí květnové kampaně bylo také zveřejnění jmen bohatých soukromých lékařů, jejichž deklarované příjmy neodpovídaly stavu na bankovních kontech. Ministerstvo financí se ovšem zaměřuje i na představitele dalších svobodných povolání, jako jsou umělci, vrcholoví sportovci (zejména fotbalisté), advokáti nebo majitelé nočních podniků.