Spojené státy do pěti let zdvojnásobí objem exportu, jak si daly původně za cíl. Uvedl to ve středu americký prezident Barack Obama. Zároveň jmenoval 18 členů nového poradního orgánu, který bude prezidentovi s exportem radit. Od ledna do dubna se objem amerického vývozu meziročně zvýšil o 17 procent.

"V době, kdy je nedostatek pracovních míst, je posílení exportu naprosto nezbytné. Není to ale pouze o tom, jak jsou na tom pracovní místa dnes. Je to rovněž o tom, jak na tom budou pracovní místa v Americe zítra," podotkl Obama v situační zprávě, která se věnuje posílení exportní pozice USA. Cíl zdvojnásobit vývoz z USA si dal Obama v lednu.

Spojené státy se po hluboké hospodářské recesi už sice vrátily k růstu, pokud jej ale má ekonomika udržet, musí se zvýšit zmíněný export. Vytrvalý růst by pak zřejmě snížil i nezaměstnanost, která se během krize vyšplhala až k deseti procentům a zatím se příliš nesnížila.

Někteří členové Obamových demokratů a jejich stoupenci v odborech mají obavy, že volný obchod víc poškodí zájmy amerických pracujících, než pomůže americkým podnikům. Obama však zdůraznil, že zvýšení exportu nebude znamenat újmu pro pracující a jmenoval Čínu jako trh, kde by podniky z USA rády prodávaly.

Export oživuje ekonomiku více než domácí spotřeba

"Naše jednání s Čínou se zaměřují na důležitý úkol zavést spravedlivější podmínky pro ty americké firmy, které chtějí mít lepší přístup na rostoucí čínský trh," uvedl Obama. V této souvislosti připomněl nedávné rozhodnutí Číny uvolnit kurz jüanu, což je podle něj vítaná změna. Americké zboží tak bude na čínském trhu konkurenceschopnější.

Obama kvůli podpoře exportu už dříve zavedl nový poradní orgán, který obsadil předními zástupci obchodu a politiky. Ve středu do něj jmenoval i zbylé členy. Je mezi nimi například Robert Iger ze společnosti Walt Disney, šéf automobilky Ford Motor a někdejší ředitel společnosti Boeing Alan Mullaly, šéf telekomunikační společnosti Verizon Ivan Seidenberg a další.

Rada ekonomických poradců Bílého domu odhaduje, že růst exportu přispěl k růstu americké ekonomiky za posledních devět měsíců více než jedním procentním bodem. K oživení americké ekonomiky tak export přispívá víc než domácí spotřeba.