Ministerstvo dopravy má podle ministra Víta Bárty (VV) připraveny varianty zpoplatnění některých silnic I. třídy od poloviny příštího roku pro nákladní auta. Řekl to poslancům z hospodářského výboru při debatě o návrhu na pětiletý odklad zavedení elektronických vinět. "Existuje varianta, že by i jedničky mohly být zpoplatněny od polovičky příštího roku," řekl Bárta.

Někteří poslanci ministrovo vyjádření interpretují jednoznačněji. "Nejenže to navrhuje, ale on říká, že s tím přijde jako s hotovou věcí, že nepochybně dojde ke zpoplatnění některých komunikací první i druhé třídy," řekl poslanec Aleš Rádl (ODS).

Ministr se vyjadřoval mírněji. "Mohu nyní potvrdit jenom to, že během příštího roku se mohou nějaké jedničky zpoplatnit," řekl později novinářům. Nechtěl ani prozradit přibližné datum zpoplatnění. "Říkejme jenom to, že všechny tyto kroky já v žádném případě nemíním činit jako určité improvizované kroky, ale naopak to vést jako už trochu koncepčnější jednání ministerstva dopravy," dodal.


Ministr také poslancům řekl, že intenzivně jedná s firmou Kapsch, která dodávala současný mýtný systém, o různých řešeních zpoplatnění silnic. Dodal ale, že zatím žádnou z variant nechce představit.

Mýtné v Česku se dnes platí na 1300 kilometrech dálnic, rychlostních silnic a silnic I. třídy. Posledně jmenované tvoří jen malou část zpoplatněné sítě, zhruba 180 kilometrů. Mýtné v Česku platí malé nákladní vozy s hmotností od 3,5 tuny do 12 tun a kamiony s hmotností nad 12 tun.