Zlato ve čtvrtek pokračovalo v růstu na nová rekordní maxima a ráno se jeho cena v Evropě dostala nad 1385 dolarů za troyskou unci (oz; 31,1 gramu). Na nové maximum za 30 let se vyšplhala cena stříbra.

Zlato, další drahé kovy i ostatní komodity, např. průmyslové kovy a ropa, nyní zdražují vlivem stále klesajícího kurzu dolaru a vyhlídek na další příliv levných peněz na trh díky stimulačním krokům americké centrální banky Fedu.

V nejbližších týdnech, maximálně měsících začne totiž Fed znovu nakupovat státní dluhopisy, a tak dá ekonomice další impulz. Jedním z motivů posilujícího odhodlání pokračovat v odkupu dluhopisů, jichž už má Fed v bilanci za více než 810 miliard dolarů, je obava z deflace. Faktická emise nového oběživa je poslední zbraní americké centrální banky, neboť úrokové sazby jsou téměř na nule a další snižování tudíž nepřipadá v úvahu.

Drahé kovy táhnou

Zlato na promptním trhu vystoupilo až na 1385,55 dolaru, asi deset dolarů nad středeční rekord a 15 dolarů nad newyorský závěr. Stříbro posílilo na 24,90 dolaru za unci, jeden dolar nad středeční závěr, a nejvýše od roku 1980. Cena palladia vzrostla na 609 dolarů za unci, což bylo maximum za více než devět let.

Dolar dnes dál klesal a vůči koši měn sestoupil nejníže od počátku roku. Euro vůči němu stouplo na více než osmiměsíční maximum 1,41 USD a japonský jen posílil na nové 15leté maximum 81,17 JPY. Americká měna zrychlila pokles po úterním zveřejnění zápisu z posledního zasedání měnového výboru Fedu, který signalizoval další uvolnění měnové politiky a zaplavení finančního systému levnými penězi.

"Je to pořád ta samá písnička – americká stimulace a příliš mnoho horkých peněz na trhu. Co by se dalo jiného dělat? Úrokové sazby nejsou prakticky žádné a každý se tak vrhá do komodit a na akciový trh," řekl agentuře Reuters Ronald Leung z hongkongské firmy Lee Cheong Gold Dealers. Podle něho zlato brzy dosáhne úrovně 1400 dolarů za unci.