Důchodová reforma ještě zdaleka neexistuje, přesto se už najdou lidé, kteří na ní dokážou vydělat. Asi nejlepším příkladem je Jaromír Zeman, jednatel firmy Prestige Club.

Ta se až donedávna věnovala především provozu solné jeskyně v Břeclavi, před pár měsíci však přišla s jiným nápadem. Začala vytvářet pyramidu spolupracovníků, od nichž vybírá dvoutisícový vstupní poplatek, a lidé se jen hrnou. Zeman je láká na to, že zbohatnou na penzijní reformě.

Teď prý vytvoří rozsáhlou síť a pak, až změny vypuknou a bude jasné, kdo se musí jakým způsobem připojistit, začnou působit jako pojišťovací agenti a vydělají.

Prezentace, které se pořádají v hotelových saloncích po celé republice, objíždí se Zemanem také účastník podobného "byznysu" na Slovensku. Ten dokresluje iluzi výjimečné příležitosti svým příběhem o tom, jak si přesně tímto způsobem při slovenské důchodové reformě vydělal na dům.

SOS možné klienty varuje

Problém spočívá v tom, že o samotnou penzijní reformu v projektu tolik nejde. Ta slouží spíše jako magnet, jenž by přitáhl co nejvíce lidí.

Před spoluprací s touto firmou proto již varovaly Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) a fórum Svět podvodů, v němž skupina nezávislých finančních poradců vytváří databázi společností s nekalými obchodními praktikami. To analyzovalo zprostředkovatelskou smlouvu, kterou firma se zájemci uzavírá, a dochází k tomu, že "Prestige club je téměř vzorovým příkladem letadlového podvodu". Tzv. pyramidové hry zamořily Česko hlavně v 90. letech.

Projekt je založen především na tom, že spolupracovníci budou do systému vodit stále další lidi, v opačném případě jejich smlouva zanikne a dvoutisícový vklad se jim nikdy nevrátí. Kromě toho je následně může čekat nesnadný půlrok. Svým podpisem se totiž zavázali, že po tuto dobu nebudou provádět u konkurenčních firem žádnou z činností, jíž se zabývá Prestige Club. A to je široký pojem.

"Mám několik produktů včetně různých patentů, které chci dostat mezi lidi, vytvářím proto síť, která bude produkty i služby prodávat. Teď jde například o školení," řekl HN Zeman.

To, že by lidem na seminářích sliboval, že vydělají na pojistkách, odmítá. "Já o důchodové reformě pouze informuji, ne jako ostatní firmy, které nutí k pojistkám," tvrdí.

Nábor ve velkých městech

Kolik spolupracovníků už na zmiňovaných informačních prezentacích získal, odmítá ale říci. "Řeknu jen, že jich nejsou tisíce," uvedl. Málo jich být ale nemusí. Nábory totiž Presige Club pořádá ve větších městech republiky již asi dva měsíce.

Vstup do projektu vypadá vždy podobně: Již registrovaní lidé na seminář přivedou své známé, ti si vyslechnou přednášku o činnosti Bezděkovy komise a plánech vlády a po hodině odcházejí s podepsanou smlouvu a příslibem, že firmě zaplatí 2000 korun.

Když by si pak doma chtěli ověřit, co vlastně podepsali, mají smůlu. Firma nemá ani vlastní internetové stránky, jen záložky na zcela nesouvisejících adresách, jako je například nechcikouřit.cz. Telefon na Jaromíra Zemana je pak možné získat pouze přes již zmiňovanou Solnou jeskyni v Břeclavi.

To, že se Prestige Club "skrývá", však prý má jenom jediný důvod: "Stát už dříve organizoval jiné věci, na kterých se dalo vydělat, a já jsem na ně byl vždy připravený. Jenže lidé vašeho ražení se mě na to vyptávali, já odpovídal, a tak jsem si pokaždé vychoval konkurenci," odbyl otázky Hospodářských novin Jaromír Zeman.

Mimořádnou přílohu "Důchody a stárnoucí Česko" o tom,
co změní důchodová reforma a jak se na ni připravit,

naleznete v pondělním vydání Hospodářských novin