Loterijní společnost Sazku v pátek čeká "soudný den". Miliardáři Radovanu Vítkovi musí zaplatit čtyři sta milionů korun. Splatná je totiž pohledávka, kterou realitní magnát koupil před týdnem od Raiffeisenbank. A splatná je i větší část další čtyřsetmilionové pohledávky od banky Fortis.

Sazka zřejmě Vítkovi nezaplatí. HN to ve čtvrtek naznačil miliardář a podnikatel Martin Ulčák, který je novým "finančním facilitátorem" Sazky. V překladu – vyjednává s věřiteli a snaží se najít takové řešení, které by zabránilo pádu loterijní společnosti.

"Předpokládáme, že pan Vítek bude požadovat splacení své pohledávky. Naši právníci na to pak zareagují," řekl ve čtvrtek HN Ulčák.

Obchodník, lobbista a majitel společnosti Geco Tabák Ulčák je dobrým známým šéfa Sazky Aleše Hušáka už od dob socialismu.

"Facilitátorem" pro Sazku je od pondělí. Sám připouští, že si ho Hušák najal jako vyjednavače, který je přijatelný pro řadu věřitelů. Generálnímu řediteli Sazky totiž velká část z nich už příliš nedůvěřuje. "Požívám důvěry zúčastněných subjektů a mohu vše přemostit," říká Ulčák.

Sazka včera poprvé oficiálně přiznala, že nemá peníze. Držitelům dluhopisů poslala dopis, že jim v lednu bude z 13,2 milionu eur splátky (332 milionů korun) schopna zaplatit jenom čtyřmilionovou jistinu a ne úrok. Znění dopisu zveřejnila na svých internetových stránkách Česká národní banka. Sazka totiž musí ČNB informovat o závažných skutečnostech, které souvisejí se splácením dluhopisů.

S největšími držiteli dluhopisů byli ve čtvrtek Hušák s Ulčákem vyjednávat v Londýně. "Domluvili jsme se na restrukturalizaci dluhopisového programu," řekl Ulčák. Úpravy ve splatnostech dluhopisů musí ale schválit valná hromada jejich držitelů.

Sazka to ale nebude mít vůbec jednoduché. Možností, která přichází v úvahu, pokud nebude platit, je i insolvence. "Záleží na tom, jestli pan Vítek chce společnost mrtvou, nebo živou. Na Sazce je totiž nejsilnější momentálně živý finanční tok. Firma je silná a dokud bude vyplácet výhry, tak u ní sázející zůstanou," míní Ulčák.

Důležité je podle něj i udržet dobrý vztah s mobilními operátory. Těm Sazka v úterý zaplatila dlužné stamiliony korun, problém tím ale jen odložila.