Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se připojil ke kritice Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV), coby majoritního akcionáře loterijní společnosti Sazka. Svaz podle něj špatně hospodařil a zavinil tak, že v současné době sport nedostává od Sazky zhruba miliardu korun ročně na svůj provoz.

Vedení ČSTV podle Kalouska v současnosti vůbec nepodporuje sport, ale jde pouze o udržení struktury placených funkcionářů.

Na sport má ze zákona jít výtěžek z loterijní činnosti Sazky. Společnost se ale ocitla v insolvenčním řízení, a sportovní svazy si stěžují, že jim tyto peníze chybí. Podle ministra financí Miroslava Kalouska si za to mohou sami.

Právě o rozdělování státních peněz sportovním svazům by měli jejich představitelé jednat s Kalouskem a ministrem školství Josefem Dobešem (VV). Jaké dotace na jednotlivé sporty půjdou, určí ministerská tabulka. Pozvánku na prezentaci nedostali zástupci ČSTV včetně  předsedy Pavla Kořana, kterého nedávno také Dobeš kritizoval za pasivitu hlavního akcionáře Sazky k situaci v loterijní společnosti. Kořan kritiku označil za nehorázné vměšování do práce sdružení.

Od roku 1989 se v ČSTV nic nezměnilo

"Vedení ČSTV jde pouze o udržení struktury placených funkcionářů, kteří jsou posledním skanzenem Národní fronty. Tam se od roku 1989 v zásadě nic nezměnilo, protože na to měli peníze od Sazky," uvedl Kalousek v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál.

Akcionáři Sazky se podle něj ke svěřenému majetku chovali tak, že z miliardy, kterou měli dostat od Sazky, nemají ani korunu. "Pro stát je to nepříjemná situace, protože nemůže rezignovat na podporu sportu. Od daňového poplatníka nemůžeme chtít, aby kompenzoval neschopnost vedení ČSTV," dodal ministr.

Stát se proto bude snažit ČSTV obejít. "(Peníze) musí jít k malým klukům, ne k velkým klukům s obrovskými břichy, kteří si schovávají v šupleti fotografie Antonína Himla (předseda někdejšího Ústředního výboru Československého svazu tělesné výchovy - pozn. ČTK)," prohlásil Kalousek.

"Nedovolím, aby ten skanzen Národní fronty byl financován z peněz daňového poplatníka," prohlásil ministr.

To odpovídá i nedávnému odmítavému výroku premiéra Nečase, že by stát poskytl Sazce nebo ČSTV nějaké peníze. "Představa, že plynule nastoupí stát a vynahradí sportovním svazům to, co svou vlastní činností při výkonu akcionářských práv v Sazce způsobily, není z reálného světa," uvedl Nečas.

Dobeš: V ČSTV a Sazce jdo staré struktury

Kalouskova kritika přišla týden po ostrých slovech ministra školství Dobeše. Ten před týdnem v reakci na jednání výkonného výboru ČSTV ohledně vývoje v Sazce uvedl, že rozhodnutí ČSTV, který je největším akcionářem Sazky, povede k zakonzervování kritického stavu firmy a "posílení starých struktur".

"Zakonzervování a posílení starých struktur v ČSTV je velmi nebezpečný jev. Ti samí lidé, kteří dovedli společnost Sazka tam, kde je, říkají, že vědí, jak ji z této situace dostat," uvedl Dobeš. Odmítnutí silného strategického partnera, který by přinesl změnu, prý vnímá jako vážné pochybení výkonného výboru ČSTV.

Tento týden pak ČSTV přišel s tím, že se rozhodl pro spolupráci zatím s jedním nejmenovaným investorem. Změnu vlastnické struktury společnosti Sazka však znovu odmítl, řekl ve středu Kořan na senátním podvýboru pro sport.

"Rozhodli jsme se pro spolupráci s takzvaným menším investorem, v určité době je jediný. Rozšiřuje se samozřejmě spektrum zájemců o obchod v tomto ohledu. Jsem přesvědčený, že v horizontu jednoho měsíce bude výrazně jasněji," uvedl Kořan. Konkrétnější být nechtěl.

Sporty dostanou peníze přímo

Na podporu sportu má jít podle Kalouska ročně asi 1,9 miliardy z rozpočtu ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, asi miliardu by měl sport dostávat jako výnos ze Sazky a z dalších vlastních zdrojů a zhruba 270 milionů tvoří systémová podpora z ministerstva financí.

Sazka se však kvůli stavbě multifunkční haly O2 arena (dříve Sazka arena) v pražských Vysočanech dostala do finančních potíží a nyní se ocitla v insolvenčním řízení. Sportovní svazy si stěžují, že jim peníze od ní chybí.

Ministerstvo školství by mělo představit nový způsob financování sportovních svazů. Plán počítá s rozdělováním peněz pro jednotlivé sporty přímo na jejich účty, tedy ne prostřednictvím ČSTV.