Davoské plány

 

Nobelisté proti krizím

Miliardář a investor George Soros spolu s ekonomickým poradcem amerického prezidenta Baracka Obamy Paulem Volckerem získávají prostředky na založení ústavu, který má rozvíjet myšlenky, jež se objevily po finanční krizi. Na institut má dohlížet celkem šest nositelů Nobelovy ceny za ekonomii.

10%

roční tempo růstu ruského hospodářství, kterého chce takřka v tradici sovětských pětiletek dosáhnout ruský prezident Dmitrij Medveděv. Jen tak lze podle něho udržet krok s dalšími zeměmi BRIC (Čínou, Indií a Brazílií).

Světová ekonomika poroste, ale opravdového boomu si budou užívat jen rozvíjející se trhy v čele s Čínou, Indií a Brazílií. Tento názor převládá na včera zahájeném světovém ekonomickém fóru v Davosu.

Ani vyspělé země přitom netvoří homogenní skupinu. Zatímco růst USA a Německa bude poměrně silný, většina západních ekonomik si polepší jen nevýrazně. Pro tuto situaci se na davoském fóru začíná používat označení "třírychlostní" oživení.

Na prestižním fóru, kde se třicet prezidentů a předsedů vlád spolu s osmi guvernéry centrálních bank a dlouhou řadou ministrů financí setkává s více než tisícovkou nejdůležitějších manažerů a uznávaných ekonomů, panuje určitě nejoptimističtější nálada od roku 2007.

Klady současné situace vidí i renomovaný ekonom Nouriel Roubini z New York University, muž, který jako jeden z mála předpověděl finanční krizi a jemuž se kvůli jeho temným vizím přezdívá "doktor Zkáza".

"Sklenice je zpola prázdná i zpola plná," řekl Roubini a mezi pozitivy kromě zrychlení růstu jmenoval snížení rizika inflace a razantní zlepšení výsledků firem. Mezi největší rizika pak zahrnul "chudokrevný růst" většiny vyspělých ekonomik, a především stav zemí na periferii eurozóny.

Že je otázka evropské dluhové krize stále aktuální, ukázal průzkum mezi analytiky a obchodníky využívajícími servis agentury Bloomberg. Plných 59 procent oslovených si myslí, že eurozónu do pěti let opustí nejméně jedna země, a 11 procent respondentů dokonce soudí, že se tak stane již v průběhu příštích 12 měsíců.

Roubini ale očekává problémy i v zemích, které nyní zažívají značný růst. Hrozbou jsou především bubliny na trhu s nemovitostmi, a že je Čína a Indie dokážou zkrotit, není podle Roubiniho vůbec jisté.

Bývalý viceguvernér čínské centrální banky Ču Min, který nyní působí jako zvláštní poradce Mezinárodního měnového fondu, spatřuje hlavní výzvu stojící před Pekingem a Dillí v přeorientování Číny a Indie z modelu růstu založeného na exportu na ekonomiky, které se více spoléhají na domácí poptávku. "Tato transformace bude klíčovou zkouškou," řekl Ču.

Zdražení potravin svrhne vlády

Další rizikový faktor představuje skutečnost, že ceny potravin se v posledních měsících zvýšily o desítky procent. "V rozvíjejících se ekonomikách to vede k nárůstu inflace a snížení disponibilního příjmu, což může vyústit ve vzpoury, demonstrace a politickou nestabilitu. Je to faktor, který může svrhnout vlády," řekl Roubini stanici Bloomberg TV.

V Davosu stále zaznívají reflexe finanční krize a také návrhy, jak zabránit jejímu opakování. Známý investor a miliardář George Soros na fóru navrhuje změnu pravidel pro pohyb kapitálu. "Kapitálové toky mohou mít ničivé následky. Proto jsou některá omezení pohybu kapitálu nezbytná," prohlásil muž, který na spekulacích s britskou měnou vydělal miliardu liber.

Pro finanční sektor jako celek jsou však podobná omezení nepřijatelná. Naopak, po letech, kdy je závislost na státní pomoci a kritika veřejnosti nutily zaujímat defenzivní postoje, se bankéři pustili do přijatých regulačních opatření. Šéfové americké banky Goldman Sachs a britské Standard Chartered v Davosu varovali, že zavedení restrikcí ohrožuje jejich byznys.

 

 

 

více o ekonomickém fóru na www.ihned.cz/davos

 

ZÁPAD USTUPUJE
Pomalejší růst Evropy očekává ekonom Nouriel Roubini (vlevo) i Gerard Lyons z banky Standard Chartered. Rozvíjející se ekonomiky k růstu naopak přispějí dvěma třetinami.
FOTO: BLOOMBERG