General Motors chce posílit svou pozici na rychle rostoucím ruském trhu. Oznámila to v úterý firma. Dodala, že uvažuje o nových továrnách v Číně, aby uspokojila tamní poptávku.

Viceprezident čínských aktivit GM Terry Johnsson rovněž uvedl, že firma hodlá v příštích letech rozšířit vývoz malých automobilů Chevrolet Sail vyráběných v Číně. "Máme velmi ambiciózní exportní plány," prohlásil. V prvních deseti měsících loňského roku GM z Číny vyvezla 5000 vozů Chevrolet Sail. Letos by měl tento export podle Johnssona stoupnout na minimálně 20.000 vozů.

GM loni zvýšila svůj prodej v Číně o zhruba 29 procent na 2,35 milionu vozů. Podle agentury Reuters se tak stala prvním zahraničním výrobcem automobilů, jehož roční prodej na čínském trhu překonal hranici dvou milionů vozů. "Loni jsme prodali vše, co jsme dokázali vyrobit, a to platí také pro letošek," upozornil Johnsson.

GM předloni opustila bankrotový režim a v rámci rozsáhlé restrukturalizace zahrnující prodej některých značek se mění v menší a pružnější podnik. Firma v prvních třech čtvrtletích loňského roku vydělala celkem pět miliard dolarů (88 miliard Kč).