Dopady nedávného zemětřesení a ničivé vlny cunami na japonskou ekonomiku budou jen dočasné a projeví se hlavně zpomalením tempa hospodářského růstu. Obnova poničené země ale bude trvat mnohem déle a může zabrat až pět let. Ve svém novém výhledu pro oblast východní Asie a Tichomoří to v pondělí uvedla Světová banka (SB). Škody, které katastrofa způsobila, banka odhaduje až na 235 miliard dolarů (zhruba 4,1 bilionu Kč).

Situace bude podle Světové banky nejhorší zhruba do poloviny roku, ve druhém pololetí by se naopak měl hrubý domácí produkt začít postupně zvyšovat. Do značné míry k tomu napomohou stavební práce a další činnosti, které souvisejí s obnovou zdevastovaného území. I když na přesné hodnocení je stále brzy, zkušenosti z minula naznačují, že dopady budou krátkodobé a na ostatní země v regionu jen minimální.

Katastrofa z 11. března si vyžádala více než 18.000 lidských životů a zcela zdevastovala oblast na severovýchodě Japonska. SB odhaduje, že kvůli dopadům zemětřesení bude hrubý domácí produkt Japonska v letošním roce až o půl procentního bodu nižší, než jaký by byl bez zemětřesení. Toto půl procento je v případě Japonska, které se již před zemětřesením potýkalo s ekonomickými problémy, rozdílem mezi růstem a propadem HDP.

"Škody na obytných budovách a infrastruktuře jsou zcela bezprecedentní," uvedla banka. "Růst by se měl začít zvyšovat v dalších čtvrtletích spolu s tím, jak se rozběhnou práce na obnově země. Ty by mohly trvat až pět let," píše se ve zprávě.

Celkové škody se zatím nedají přesně sumarizovat, banka je ale odhaduje na 123 miliard až 235 miliard dolarů. Náklady, které ponesou komerční pojišťovny, se podle SB patrně budou pohybovat v pásmu 14 miliard až 33 miliard dolarů (asi 242 miliard až 570 miliard Kč). Vláda na rekonstrukci z letošního rozpočtu vynaloží kolem 12 miliard dolarů, z příštího rozpočtu ale bude muset vzít mnohem víc, odhaduje Světová banka.