Babiše trápí, že český zákazník neví, jaké maso pořizuje. „Chceme, aby zákazník věděl, z jaké země pocházejí potraviny, které kupuje,“ řekl na včerejším Retail Summitu, který se věnoval čerstvosti potravin.

„Chceme, aby Česká republika zavedla stejná pravidla jako Maďarsko, co se týče importu masa ze zahraničí a aby se všechen dovoz potravin hlásil na Státní veterinární správě. A chceme také vědět, z čeho se cizí potraviny vyrábějí,“ vyzval Babiš ministerstvo zemědělství ke změně potravinového značení.

Z dovozu masa a konkurenceschopnosti českých zemědělců oproti zahraničí se stalo během diskuze téma číslo jedna. S odpovědí proto přispěchal Pavel Bohatec, ředitel sekce potravinářských výrob ministerstva zemědělství. „Na úřadu pro potraviny jsme toto nařízení připravili na základě iniciativy podnikatelů už na konci roku,“ řekl Bohatec, podle něhož je nařízení již na vládě. Ministr zemědělství Ivan Fuksa podle Bohatce podporuje značení původu potravin.

„Češi prodají kuře do Polska za 22 korun a poražené se jim vrátí zpátky do Česka za 26 korun. V Polsku je totiž zemědělství považováno za politickou otázku. Jen na Slovensku a v Česku to tak nefunguje“ pokračoval Babiš v kritice.

Zbývá vám ještě 30 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se