Mezinárodní ratingová agentura Fitch ve čtvrtej snížila Portugalsku hodnocení úvěrové spolehlivosti o dva stupně na A-minus z dosavadní známky A-plus. Reagovala na to, že portugalský parlament ve středu odmítl vládní návrh dalších rozpočtových úspor, což přimělo premiéra José Sócratese podat demisi.

Fitch nechala výhled ratingu Portugalska v negativním režimu a upozornila, že v období příštích tří až šesti měsíců jeho známku dál sníží, zejména pokud země s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem nesjedná "včasný a věrohodný" program finanční podpory. Portugalská vláda zatím finanční pomoc odmítá, úvěrové náklady země jsou však už nad úrovní, na níž požádaly loni o pomoc Řecko a Irsko.

Fitch se dnešním krokem připojila k rozhodnutí konkurenční agentury Moody's, která svůj rating Portugalska degradovala o dva stupně na známku A3, obdobu A-minus. Třetí světová ratingová agentura Standard & Poor's hodnotí Portugalsko známkou A-minus už od loňského dubna.

Rating odráží názor agentur na schopnost země splácet dlužní závazky. Jeho snížení může dál zvýšit její úvěrové náklady v podobě výnosů, které investoři požadují od jejich dluhopisů.

Portugalsko považují finanční trhy již nejpozději od listopadového řešení irské krize za jasného adepta na přijetí mezinárodní finanční pomoci. Nyní bude do pátku mimo jiné o Portugalsku jednat dvoudenní summit EU.

Lucemburský premiér a současně šéf ministrů financí eurozóny Jean-Claude Juncker ve čtvrtek řekl, že pokud by Portugalsko požádalo o finanční pomoc, stačilo by mu 75 miliard eur (zhruba 1,8 bilionu korun).

Výnosy portugalských dluhopisů ve čtvrtek vystoupily u papírů s desetiletou splatností na rekordních 7,9 procenta a u pětiletých na 8,5 procenta. Tak vysoké náklady na nové úvěry jsou pro zemi neudržitelné a případná finanční pomoc od mezinárodního společenství by ji stála méně. Vláda ji však odmítá, s tím, že by vedla k závažným dopadům na ekonomiku.

Nečas: K Paktu pro euro se Česko zatím nepřipojí. Nikdo s námi nejednal

Česko se na summitu Evropské unie v Bruselu nepřipojí k Paktu pro euro, který má zvýšit konkurenceschopnost zemí eurozóny a dalších členských států EU. Novinářům to ve čtvrtek před začátkem vrcholné schůzky řekl premiér Petr Nečas.

Pro ČR podle něj není mimo jiné přijatelné, že Česko nikdo nepozval k dojednávání paktu. "Nebyli jsme přizvání k této výsledné podobě paktu pro euro, bylo to před nás položeno stylem berte, nebo nechte ležet. Je možné, že některé členské země tento přístup akceptují, my ho akceptovat i z tohoto důvodu nechceme," uvedl premiér.

Podle Nečase vláda sice s velkou částí opatření v paktu souhlasí a i ekonomika země jde stejným směrem, ale ve vládě se pro přistoupení k paktu nevyslovil ani jeden ze 14 ministrů. Nicméně v budoucnosti není úplně vyloučené, že Česko svůj názor změní.

"Je to poměrně kompaktní názor vlády. Já jsem řekl, že se samozřejmě podíváme jak Pakt pro euro bude fungovat, jaké bude mít výsledky a já vůbec nevylučuji, že Česká republika i po jisté politické debatě se k tomuto návrhu připojí," řekl Nečas.

Jeden z mála bodů, který české vládě vadí je, že pakt nepřímo vyzývá ke sjednocení daňového základu pro firmy. "My jsme ostražití k tomu, aby se zaváděla harmonizace přímých daní, ať už cestou společného konsolidovaného základu, nebo harmonizací daňových základů," dodal český premiér.

Pakt pro euro počítá mimo jiné i se sledováním vývoje mzdových nákladů v jednotlivých členských státech či s monitorováním vývoje penzijních systémů, které by v budoucnosti mohly zatížit jednotlivé státní pokladny. Vyhodnocovat plnění paktu v jednotlivých zemích bude Evropská komise, ale její rozhodování budou spíše poradní. Státy, které se k paktu připojí, musí ovšem počítat s tím, že každou velkou reformu budou muset konzultovat s ostatními zeměmi v EU.

Euro před summitem posílilo

Euro posílilo vůči americkému dolaru díky nadějím, že evropští politici budou schopni udržet pod kontrolou politickou a dluhovou krizi v Portugalsku. Pozornost trhu se tak nyní soustředí na summit Evropské unie.

Kolem 17:30 SEČ jednotná evropská měna vůči dolaru stoupla o 0,7 procenta na 1,4185 USD. K růstu eura přispělo očekávání, že Evropská centrální banka příští měsíc přikročí ke zvýšení úrokových sazeb, aby zmírnila inflační tlaky, napsala agentura Reuters.

Lídři členských států mají schválit vznik Evropského stabilizačního mechanismu (ESM), který má v polovině roku 2013 nahradit současný záchranný fond (EFSF) a pojistit tak evropskou jednotnou měnu proti případnému opakování dluhových krizí.