Generální ředitel a předseda představenstva Sazky Aleš Hušák podal návrh na insolvenci loterijní společnosti. Informoval o tom server Aktuálně.cz, informaci později potvrdil i mluvčí Sazky Jan Tuna. Ve strohé tiskové zprávě uvedl, že další informace budou k dispozici v průběhu neděle a pondělí.

Soud tak může o insolvenci firmy rozhodnout kdykoliv, původně měl rozhodovat 21. dubna. Jde o druhý návrh za Sazku, první již podal místopředseda představenstva Sazky Roman Ječmínek.

Hušák si původně vzal čas na rozmyšlenou do pondělí, o změně záměru a podání návrhu na insolvenci informoval členy představenstva v pět hodin odpoledne.

V pátek totiž pražský městský soud de facto Hušákovi znemožnil realizovat svůj plán v podobě půjčky 2,5 miliardy Kč od Penty a Martina Ulčáka skrze firmu Gladiolus. Nařídil totiž předběžné opatření, kterým opětovně ustanovil předběžným správcem JUDr. Josef Cupka, který se již dříve vyjádřil proti přijetí úvěru.

Kellner a Komárek budou rozhodovat o úvěru Sazce

Soud ale hlavně vytvořil prozatímní věřitelský výbor z pěti firem, kterým Sazka dluží. Společnosti Moranda, Siderius, KKCG Structured Finance, GTECH Corporation a Česká spořitelna dostaly od soudu úkol posoudit úvěrové smlouvy Sazky se společností Gladiolus. Stejnou povinnost dostal i Cupka.

Tedy tři z pěti firem, které o úvěru budou rozhodovat, jsou kontrolované miliardáři Petrem Kellnerem (dvě firmy) a Karlem Komárkem (jedna firma). Lze očekávat, že Kellner a Komárek jakožto zájemci o ovládnutí Sazky by úvěr od Penty a E-Investu odmítli. Stejné rozhodnutí už dříve navrhovala Komárkova KKCG. Kellner s Komárkem navíc avizovali, že budou jednat ve shodě.

PŘEHLEDNĚ: Jak si kdo stojí v boji o Sazku

Sazka po soudním oznámení uvedla, že bere páteční usnesení Městského soudu v Prazena vědomí. Zároveň se snaží domluvit s mobilními operátory o pokud možno co nejrychlejším obnovení možnosti dobíjení mobilních telefonů na terminálech.