Filmové studio Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), které má finanční problémy, dostalo nabídku na spojení od konkurenční Lions Gate Entertainment. Dohodu podporuje investor Carl Icahn, který má podíly v obou studiích. Finanční podmínky návrhu nebyly zveřejněny. MGM minulý týden uvedla, že s věřiteli jedná o řízeném bankrotu.

Po sloučení by nový podnik vlastnili akcionáři Lions Gate a věřitelé MGM, mezi které patří i Icahn. Bližší detaily sice nebyly zveřejněny, list Los Angeles Times ovšem napsal, že věřitelé MGM by v nové firmě vlastnili 55 procent. Podle Icahna je návrh od Lions Gate lepší než současný návrh na sloučení MGM se soukromou produkční firmou Spyglass Entertainment.

O převzetí Lions Gate se Icahn snaží již déle než rok. Jeho nabídka na odkup akcií za cenu 7,5 dolaru (133 Kč) za akcii vyprší 22. října. Na konci srpna vlastnil ve firmě podíl 37 procent a byl jejím největším akcionářem, napsaly agentury AP a Reuters.

Lions Gate byla založena v kanadském Vancouveru, hlavní sídlo však má v Kalifornii, ve městě Santa Monica. Patří mezi komerčně nejúspěšnější nezávislé filmové a televizní distribuční firmy v Severní Americe. Mezi její poslední filmy patří Expendables: Postradatelní a The Last Exorcism. Ve své filmotéce má také horory Kostka 2 - Hyperkrychle, Hostel či politický dokument Fahrenheit 9/11.

Věřitelé  rozhodnou 22. října

MGM minulý týden uvedla, že jedná s věřiteli o možnosti řízeného bankrotu, v rámci kterého by firma vyměnila dluh v objemu více než čtyři miliardy USD (70,8 miliardy Kč) za majetek nové firmy s právy na filmy o Jamesovi Bondovi či dvoudílnou filmovou sérii Hobbit. Věřitelé mají rozhodnout o plánu do 22. října, kdy firma plánuje požádat o ochranu před věřiteli. Režim bankrotové ochrany by pak chtěla opustit za zhruba 30 dní.

V rámci plánu má rovněž soukromá produkční firma Spyglass Entertainment, která spolufinancovala filmy jako Star Trek a G.I. Joe, sloučit své dvě divize s MGM výměnou za podíl 4,69 procenta v nové firmě. MGM vlastní více než 4000 filmových titulů a televizních pořadů, včetně příběhů agenta 007 Jamese Bonda, filmů s Růžovým panterem, Rocky či Tanec s vlky.