Roční inflace v Zimbabwe dosahuje rekordních výšin. Výrazně opět vzrostla v únoru, kdy se vyšplhala na 165 000 procent. Lednové hodnoty přitom dosahovaly "pouze" 100 000 procent.

Mistrovství světa v inflaci tak podle analytika Raiffeisenbank Aleše Michla i nadále vyhrává Zimbabwe celkem s přehledem. "Země je desetiletí v recesi. Nezaměstnanost je kolem 80 procent. Situace v zemi je extrémně citlivá. Přitom je to druhý největší exportér v jižní Africe. Země má znamenité nerostné naleziště. Pokud by se Zimbabwe politicky a ekonomicky stabilizovalo, její aktiva by velmi vzrostly - vždyť světové komoditní trhy jsou nyní na historických maximech," okomentoval pro server iHNed.cz Michl.

   

Čtěte více

    

    

Inflace v Zimbabwe v lednu přesáhla 100.000 procent

 

Nejvíce zvýšil ceny nedostatek jídla a pohonných hmot. V Zimbabwe žije v chudobě kolem 80 procent populace a podle odhadů už zemi opustily 3 miliony lidí. Denně jsou tak po celé zemi k vidění dlouhé fronty hladovějících lidí, kteří se snaží dostat alespoň k těm nejzákladnějším potravinám. Ekonomika státu má totiž problémy už několik let a není schopna vyprodukovat ani základní potraviny.

Centrální banka začala vydávat bankovky s vyšší hodnotou, aby se jimi daly platit vysoké ceny. V březnu už to byla bankovka v ceně 10 milionů.

Ekonomika Zimbabwe ještě asi před deseti lety na africké poměry celkem prosperovala, nyní je ale sedmým rokem v recesi. Pozorovatelé dávají vinu za tento stav hlavně politice prezidenta Roberta Mugabeho, který stojí v čele země od roku 1980. 

Vláda nechala v roce 2000 vyvlastnit půdu bílých starousedlíků a přidělila ji obyvatelům černé pleti, často Mugabeho přívržencům. Ti si ale s nabytým majetkem mnohdy ani nevěděli rady. Zlepšení situace je podle ekonomických expertů možné očekávat pouze tehdy, pokud u moci nezůstane Mugabe.