miler_gazprom__192x128_.jpgCena černého zlata se podle ruského ropného a plynařského monopolu Gazprom v příštím roce může vystoupat až na 250 dolarů. To je téměř dvojnásobek současné ceny, která se pohybuje kolem 136 dolarů za barel. Již teď jsou přitom považovány ceny za příliš vysoké a například v Portugalsku či Španělsku kvůli nim stávkují řidiči kamionů. Stávky se chystají také v Británii.

Podle Mezinárodní energetické agentury (IEA) v poslední době rostou ceny ropy tak, aby vyrovnaly poptávku a nabídku na trhu. Na poptávku tlačí v poslední době především zvyšující se spotřeba v Asii. Cena barelu se v pátek dostala na rekord 139,12 dolarů a v úterý odpoledne se drží mezi 136 a 137 dolary.

Ředitel Gazpromu Alexej Miller (na snímku) na to reagoval předpovědí, že se cena vyšplhá až na 250 dolarů, zatímco většina analytiků vidí ceny v příštím roce mezi 100 a 200 dolary. Analytici společnosti Goldman Sachs v květnu varovali, že do konce roku může cena ropy narůst na 200 dolarů.

Čtěte více o problémech kvůli ropě

Zdražující ropa přinesla násilnosti do Španělska, kde stávkující řidiči rozbíjí skla a probodávají pneumatiky nestávkujícím kolegům. Ve Spojených státech poprvé v historii překonala cena benzínu 4 dolary za galon.

Objevují se ale i pozitivní dopady ceny. V řadě zemí se začne těžit ropa z dříve nerentabilních nalezišť. Příkladem je Bosna.