SARKOZY, ZAPATERO.jpgŠpanělský premiér José Luis Rodríguez Zapatero požádal francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, aby kvůli finanční krizi svolal setkání představitelů zemí eurozóny. Zapatero požaduje, aby se na schůzce dojednaly koordinované akce všech zemí, které platí eurem, na podporu finančního systému, napsala agentura Reuters.

 

Zapatero se setkal se Sarkozym v Elysejském paláci kvůli jednání o globální finanční krizi. Sarkozy s návrhem souhlasí, avšak před závěrečným rozhodnutím jej musí podle svých slov ještě zkonzultovat s dalšími stranami. "José Luis Zapatero navrhl setkání Eurogroup. Je to návrh, který je zajímavý, věcný a užitečný. Musím však promluvit ještě s několika lidmi, než dám definitivní odpověď," řekl Sarkozy novinářům. Francie v současnosti předsedá EU.

 

Čtěte také

 

Na počátku tohoto týdne se sešli v Lucemburku ministři financí Evropské unie a snažili se nalézt společné principy, podle kterých by mohly jednotlivé státy postupovat při záchraně svých finančních institucí. Výsledkem jednání je "doktrína", která mimo jiné řeší, jak vlády mohou finanční instituce podporovat, či jak mohou svoji pomoc koordinovat. Ministři také podpořili navyšování garancí vkladů na 50.000 až 100.000 eur, aby tak uklidnili střadatele znepokojené finanční krizí.

V ČR by se garance vkladů měla zdvojnásobit

České ministerstvo financí v důsledku zmíněné "doktríny" navrhlo zvýšení garance vkladů ze současných 25.000 eur (621.000 Kč) na 50.000 eur. Návrh také odstraňuje takzvanou spoluúčast. Doposud vláda garantovala 90 procent výše vkladů, maximálně však do 25.000 eur. Nově by měla vláda garantovat plnou výši vkladu do 50.000 eur.